понедељак, 17. јануар 2022.

Искуства берлинског позоришта од значаја за град Београд

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић угостио је данас у Старом двору председника Позоришта „Монбижу” из Берлина Кристијана Шолца. Иначе, ово позориште је највеће приватно позориште у Берлину, са највећим бројем посетилаца у току године. 

Он је истакао да је Позориште „Монбижу” постао симбол Берлина у последњих 20 година, са посебном сценом и програмом у центру овога града.

– Позориште „Монбижу” се истиче организацијом и концептом културних дешавања у великом граду попут Берлина, за који можемо рећи да је једна од културних престоница Европе и место где се покрећу разни културни трендови целог света. Господин Шулц нам је пренео своја искуства функционисања једног приватног театра и отворене приватне сцене. Углавном се играју класични комади а концепт културног дешавања је такав да велики број становника Берлина и посетилаца долази да ужива у представама и амбијенту реке Бри која пролази кроз Берлин – објаснио је Младеновић. 

Младеновћ је нагласио да због великог броја културних дешавања више десетина хиљада људи годишње прође кроз монтажни театар на отвореном. 

– Такав концепт културног дешавања је значајан за Београд. Надам се да ћемо у наредном периоду имати прилику да остваримо сарадњу како би Београд добио такав садржај који би употпунио и оплеменио нашу понуду, не само током летњих месеци него и током целе године. Хвала Даријaну Михајловићу који је довео господина Шулца овде и који је постављао неке представе у „Монбижу” театру у Берлину. Његово искуство и приврженост програмима у Београду ће значити да у наредном периоду такав концепт заживи и код нас – закључио је Младеновић.

Догађају су присуствовали и секретар за културу Иван Карл, затим директор Омладинског позоришта „Дадов” Владимир Мијовић и редитељ Даријан Михајловић.