четвртак, 12. мај 2022.

Весић: Подизањем споменика одајемо почаст Матији Бану

Заменик градоначелника Београда Горан Весић открио је данас, заједно са председником општине Чукарица, споменик Матији Бану који је подигнут у непосредној близини зграде Општине на Шумадијском тргу. Весић је поручио да подизањем споменика Матији Бану изражавамо захвалност многим дубровачким Србима, али и свим другим људима који су своје знање и иметак користили да ураде многа добра дела за своју земљу и свој град. 

Догађају су присуствовали помоћник градоначелника Андреја Младеновић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић и секретар за културу Иван Карл. Споменик је подигнут на иницијативу Општине Чукарица и Удружења „Стари Чукаричани”, коју је усвојила Комисија за споменике и називе тргова и улица Града Београда. 

Весић је нагласио да је процес који је претходио данашњем подизању споменика Матији Бану трајао готово осам година. 

– Све је почело када је професорка Злата Бојовић добила награду Града Београда за књигу „Историја дубровачке књижевности”. Тада нисам знао какве ће реакције на ову књигу бити у Хрватској, али сам схватио да је било надљудских и нељудских напора да се „докаже” да Срби никада нису имали никакве везе са Дубровником. Историја се систематски скривала, заташкавала у име дневне политике, а ми као да смо заборавили ко су били значајни Срби из Дубровника. Многи од њих, што је случај и са Матијом Баном, оставили су велики траг у нашем друштву. Изласком књиге професорке Бојовић за ширу јавност отворила се тема о Србима из Дубровника. Да није било те књиге и те расправе, многи знаменити Срби из Дубровника не би добили улице у Београду. Улице су добили Медо Пуцић, Антун Фабрис, Лука Зоре, Иван Стојановић, Никша Гради, као и други значајни људи за наше друштво и наш град. Данас отворено причамо о везама Срба и Дубровника, које су нису само историјске већ и о томе како је Дубровчанин Тројан Гундулић штампао прво јеванђеље на српском у Београду и како је најстарија књига на народном српском језику штампана у Дубровнику. Тај део наше историје је био у потпуности запостављен – рекао је Весић. 

Он је подсетио да је недавно откривен споменик Александру Дероку, чији је деда – Италијан, такође дошао из Дубровника. Како је рекао, откривањем споменика Матији Бану не одајемо почаст само Србима из Дубровника већ свим људима који су читав живот посветили добру отаџбине и који су јавни посао разумели тако да би требало да ураде нешто корисно за своју земљу. 

– Пример Матије Бана и других умних људи, нарочито у 19. веку, показују како су ти људи сво своје знање и иметак стављали у службу свог народа. Због тога их памтимо и данас им подижемо споменике. Споменик Матији Бану је „закаснио” можда и читав век, али никада није касно да се сетимо важних људи и никада није касно да се сетимо свих који су урадили нешто добро за нашу земљу и наш град. Нама је припала част да будемо генерација која је захвалила Матији Бану у име свих наших предака и потомака. Надам се да ћемо наставити тим путем и да ће многи други људи значајни за развој наше земље, културе и град, добити обележја. Неговањем културе сећања чувамо своју историју и културу, али и водимо рачуна да покажемо свету да нисмо народ без корена, већ стари европски народ са својим коренима на овом континенту. Хвала свима који су учествовали у пројекту подизања споменика Матији Бану, пре свега председнику општине Чукарица Срђану Коларићу који је иницирао подизање споменика. Хвала и аутору споменика, вајару Ранку Ђанковићу, професорки Бојовић која је одржала сјајан говор, као и свима који су данас дошли да увеличају овај догађај. Данас не откривамо „обичан” споменик већ Матији Бану захваљујемо у име свих пре нас, који нису могли, нису знали, а можда нису ни смели да му захвале – поручио је Весић. 

Председник општине Чукарица Срђан Коларић је захвалио заменику градоначелника и Граду Београду на великој помоћи коју је Општина добила од градских институција, али и финансијској помоћи, како би споменик Матији Бану данас био откривен на Чукарици. 

–  Грађани Чукарице су своју захвалност Матији Бану показали још одавно, када су овај део наше општине, који је данас централни, назвали Баново брдо. Општина Чукарица већ дуги низ година додељује награду која носи име Матије Бана и која је највеће признање које наша општина додељује. Морамо да негујемо и чувамо успомене на Матију Бана. Општина ће наставити да улаже у културу и већ данас могу да најавим да ћемо следеће недеље отворити завичајни музеј Жаркова и Чукарице који ће се налазити у Жаркову на месту старе школе – рекао је Коларић. 

Током свечане церемоније откривања споменика химну Републике Србије, као и свечану песму града Београда извео је Дечји хор „Чаролија”. Говор о Матији Бану одржала је професорка – академик Злата Бојовић.