петак, 13. мај 2022.

Весић: Београдски маратон – традиција дуга три и по деценије

Заменик градоначелника Горан Весић најавио је на данашњој конференцији за новинаре предстојећи 35. Београдски маратон, који ће се одржати у недељу. Он је том приликом нагласио да је реч о прелепој традицији која траје већ три и по деценије.

– Заиста није мала ствар одржати било коју манифестацију 35 година, а поготово овако велики спортски догађај. Све је почело далеке 1988. године, а манифестација је одржавана и у тешким условима, у време бомбардовања и короне. Није се престајало, што је сјајно – рекао је Весић.

Заменик градоначелника је најавио да ће одмах по завршетку маратона Град са „Београдским маратоном” потписати десетогодишњи уговор о заједничкој организацији, те да ће се повећати давања за овај догађај.

– Жеља нам је да и наградни фонд буде већи, да из године у године напредују, те да имају стабилан уговор, што је важно и због већег броја спонзора. Нема лепше слике из Београда од слике десетина хиљада људи како трче, по чему се препознају и Њујорк, Бостон, Лондон, Берлин – истакао је Весић.

Он је на крају захвалио свима који учествују у организацији маратона и похвалио овогодишњу брзину и преданост. Весић је изразио уверење да заједничким радом и на основу дугогодишњих уговора педесети маратон можда може да буде један од најмасовнијих у Европи јер „Београд то може”.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић је истакао да ће Србија овог викенда, али и током наредних недеља бити спортски центар Европе и света.

– Најбољи пример за то су догађаји који нас очекују само у наредних месец дана у Београду. Прво маратон, па Фајнал-фор кошаркашке Евролиге, Светски куп у веслању, Фајнал-ејт у ватерполу и Светски куп у роњењу. Маратоном промовишемо здрав живот и мотивишемо грађане да се баве спортом – рекао је Удовичић.

 Директор Београдског маратона Дарко Хабуш је захвалио свима који су учествовали у организацији маратонске трке и подсетио на слоган трке „Пријатељство на дуге стазе”.

– Слоган апсолутно осликава наше партнерство са Градом Београдом, који је најзначајнији покровитељ најмасовније манифестације која се одржава у Београду. У организацији учествују и многобројне институције, попут Министарства омладине и спорта, односно Атлетског савеза Србије. Београдски маратон није само промоција здравих стилова живота и рекреативног и такмичарског трчања већ и промоција Београда – рекао је Хабуш.

Прослављена српска атлетичарка и амбасадорка 35. Београдског маратона Оливера Јевтић подсетила је да је до сада 14 пута учествовала у маратонској и полумаратонској трци у Београду.

– Бити на листи имена досадашњих амбасадора Београдског маратона је заиста велика част. То је права круна моје спортске каријере, али уједно и обавеза да се још једном до краја каријере добро припремим и учествујем у трци – рекла је Оливера Јевтић.

Директор Атлетског савеза Србије Слободан Бранковић је рекао да му је изузетно драго да, свега два месеца после завршетка Светског дворанског првенства у атлетици, Београд поново има прилику да угости позната имена светске атлетике.

– Београдски маратон је највећи спортски догађај који се одвија на београдским улицама и можемо га посматрати са спортске, али и туристичке стране. Од директора Београдског маратона Дарка Хабуша добио сам уверења да ћемо заједничким радом у наредним годинама учинити Београдски маратон једним од квалитетнијих у региону – рекао је Бранковић.

Директор ЈП „Пошта Србије”, која је партнер Београдског маратона, Зоран Ђорђевић, истакао је велику улогу секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарка Главаша, за кога је рекао да практично стоји иза читаве организације овог догађаја, када је Град Београд и његове комуналне службе у питању.

– „Пошта” као друштвено одговорна компанија промовише здрав и спортски живот. Београдски маратон је једна од најважнијих спортских манифестација које се одржавају у Београду и Србији и „Пошта” је желела да допринесе бољој организацији и промоцији – рекао је Ђорђевић.