петак, 13. мај 2022.

Бесплатан тематски вођени обилазак Новог гробља

На бесплатном тематском обиласку Новог гробља, у недељу, 15. маја, посетиоци ће имати прилику да се упознају са причама из живота истакнутих војсковођа, хероја и хероина који су својим постигнућима оставили дубоки траг у историји и свести српског народа, али и шире, ван оквира који могу да ограниче државне границе, саопштавају из ЈКП „Погребне услуге”. 

Сетићемо се прича о великом Жући, затим догодовштина чувеног Шиље, потом приче о честитом и поштеном војводи коме је поштење било изнад било каквих положаја, затим великог генерала коме је измакла титула војводе, великих српских хероина и других вредних памћења. Сетићемо се и обичног војника глорификованог у најзначајнијем ратном меморијалу подигнутом у Београду после завршетка Првог светског рата – Српској костурници бранилаца Београда 1914–1918. године. Овом шетњом сетићемо се зашто јесмо и треба да будемо поносни, најављују из „Погребних услуга”.

Почетак вођења је у 11 часова, трајање обиласка је 120 минута, а место окупљања ће бити на платоу код главне капије Новог гробља (Рузвелтова 50).

Постиоце ће у обилазак водити историчарка уметности др Виолета Обреновић.