субота, 14. мај 2022.

Завршен конкурс за упис у београдске вртиће

Градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак изјавио је данас да је на конкурс за упис у београдске вртиће стигло 21.909 захтева родитеља и старатеља, што је за око 3.000 мање него прошле године. 

– Као и претходних година, реалан број захтева које су послали заинтересовани родитељи биће познат након анализе пријава, јер је велики број њих дуплиран. Прошле године било је готово 6.000 таквих захтева – истакао је Гак.

Он је подсетио да је на конкурсу понуђено 13.955 слободних места, као и да се очекује и додатно проширење капацитета за око 600 места због завршетка изградње нових вртића на Чукарици, Бежанијској коси, Земуну, Звездари и Обреновцу.

Истакао је да су на потезу уписне комисије које ће до 6. јуна рангирати захтеве, када ће бити објављене прелиминарне листе уписане деце.

– Након тога следи рок за жалбе до 15. јуна које ће бити разматране до 24. јуна, а коначне листе уписаних малишана биће познате крајем наредног месеца. Већ трећу годину заредом конкурс функционише искључиво електронски. Све је протекло без проблема – указао је Гак.

Секретаријат за образовање и дечју заштиту ће, према његовим речима, у току лета одобравати проширење капацитета до 20 одсто где год то буде потребно и где за то постоје могућности.

– Наставља се и сарадња са приватним предшколским установама у које иде око 22.000 деце чији боравак субвенционише Град Београд. Биће довољно места, родитељи не треба да брину. Градимо нове вртиће, адаптирамо просторе где год је то изводљиво како би постигли коначан циљ – укидање листе чекања за вртиће – најавио је ресорни секретар.
 
Он је подсетио да у систему предшколског образовања има око 80.000 малишана, што је 35.000 деце више него пре осам година.

– Обухват предшколским образовањем расте сваке године, достигли смо око 75 одсто, што је велики скок у односу на 2013. годину када је обухват износио 45 процената, али нећемо стати са отварањем нових места докле год постоји потреба за њима – закључио је Гак.