петак, 13. јануар 2023.

Шапић: Пројекат „Београдски метро” коначно иде својом динамиком

Градоначелник Београда Александар Шапић и амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар присуствовали су данас у Старом двору потписивању Уговора о услугама операторске помоћи на пројекту „Београдски метро”. Шапић је обраћајући се присутнима истакао да је изградња метроа национални пројекат који не може да буде реализован без подршке председника државе, Владе, свих министарстава, а онда наравно и Града Београда. 

– Данас потписани уговор и оно што ће се дешавати у наредном периоду даје нам за право да коначно имамо нешто опипљиво на тему број један у последњих неколико деценија у Београду. Ова година биће изузетно важна јер ће већ бити видљив и депо на Макишу, као и саобраћајница која ће почети да се гради ка Железнику и Белим водама, а коначно би требало да се дефинишу димензије кртице, јер се прави наменски. За сада не каснимо ни у једном сегменту овог пројекта и заиста имамо основану наду да ће рокови који су постављени, а то је да ће од 2028. до 2030. године обе линије београдског метроа да заживе, бити испуњени – рекао је градоначелник, додавши да метро мора да постане кичма јавног превоза, јер Београд не може да издржи повећање саобраћаја и броја аутомобила.

Шапић је рекао да га посебно радује што последње две године коначно пројекат „Београдски метро” иде својом динамиком.

– За разлику од ранијих најава и разних макета и великих прича којих смо се наслушали, овога пута је другачије и све што је до сада урађено показује нам да можемо да будемо велики оптимисти и да ће грађани Београда коначно моћи да користе метро у јавном превозу као и грађани свих европских и светских метропола – закључио је први човек престонице.

Амбасадор Француске Пјер Кошар изразио је задовољство потписивањем Уговора о услугама ране операторске помоћи на пројекту „Београдски метро”. 

– Видим да овај пројекат напредује и да ће 2023. година бити значајна у том погледу. Француска влада ће наставити да даје своју одлучну подршку овом и сличним пројектима – истакао је Кошар. 

Андреја Младеновић је захвалио градоначелнику Александру Шапићу и Граду Београду на, како је рекао, великој подршци у реализацији једног од највећих инфраструктурних пројеката. 

– Компанија са којом смо потписали уговор има велико искуство и сарадња са њом је за нас права привилегија. Уговор о консултантским услугама је веома важан, јер како данас поставимо ствари, тако ће нам метро изгледати и функционисати – рекао је Младеновић. 

Извршна директорка компаније „RATP Dev” Иба Фарес је навела да Француска и Србија „гаје” веома блиске односе, о чему сведочи и међудржавни споразум у вези са изградњом метроа.  

– Желимо да допринесемо развоју Београда, а уговор који потписујемо представља експертизу компаније „RATP Dev” у експлоатацији и одржавању мултимодалних и интегрисаних мрежа јавног превоза – рекла је Иба Фарес. 

Уговор су потписали градски секретар за јавни превоз Предраг Лукић, в. д. директора Јавног комуналног предузећа „Београдски метро и воз” Андреја Младеновић и извршна директорка француске компаније „RATP Dev” Иба Фарес. Догађају су присуствовали и градски менаџер Мирослав Чучковић, представници Економског одељења Амбасаде Француске и компаније RATP Developpement S.A.

Напомена:

обраћање градоначелника Шапића можете преузети са линка https://wetransfer.com/downloads/efa6df64b33ed61579a2c676907bf17a20230113115813/e1d93b07e4a68a5b806babb7a3ac7f8820230113115813/01a626

покривалица догађаја може се преузети са линка

https://we.tl/t-vgqJZAcwqb