среда, 16. август 2023.

Градоначелник Шапић: Бесплатни уџбеници, вртићи, пречишћивачи ваздуха и часови енглеског језика – део политике бриге о људима

Процедура набавке уџбеника за ђаке основних и средњих школа у Београду иста је као и претходних година, а једина разлика је у томе што је Град Београд обезбедио средства и што ће уџбеници за сву децу бити бесплатни, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић.

– Свака школа бира издавача као и раније, потписују се уговори са издавачима уџбеника и за основне и за средње школе, и једина је разлика што ћемо овога пута ми платити. Сада је на школама и издавачима да спроведу процедуру и нема разлога да не верујем да ће 1. септембра ученике сачекати уџбеници у учионицама или тамо где су их чекали свих претходних година у зависности од школе, како је и раније функционисало – рекао је Шапић за ТВ Прва. 

Осим бесплатних уџбеника, градоначелник је подсетио да ће од 1. септембра и вртићи бити бесплатни, те да је раније рефундација била 80 одсто, а ускоро ће бити свих сто процената.

– Што се тиче државних вртића, родитељи више неће плаћати боравак деце, а када је реч о приватним вртићима, рефундираћемо сав новац родитељима у вредности државног вртића, али на њихово поскупљење не можемо да утичемо. Замислите шта би тек било да нисмо увели додатна средства за рефундацију, онда би поскупљење код приватника још теже пало свима чија деца иду у те вртиће. У свим вртићима предшколци ће моћи да бесплатно похађају и часове енглеског језика. Покушаћемо да то постане традиционално, да када дете дође у предшколски узраст, часове енглеског обезбеди Град Београд. Новина је и то што ће у свим вртићима и основним школама бити постављени пречишћивачи ваздуха, који ће значајно помоћи деци, нарочито у месецима када су вируси активнији. Очекујем да то буде спроведено до краја године, а ми ћемо их сервисирати и водити рачуна о њима – најавио је Шапић, подсећајући да је и превоз за све ученике бесплатан, те да ће они који још нису извадили персонализовану карту за јавни превоз моћи то да учине у школама.

Све су то начини да се растерети кућни буџет, поручио је Шапић.

– То је ствар социјалне политике, политике бриге о људима, о чему сам говорио још када сам дошао на место градоначелника. Дакле, ствар је одлуке, штедите на неким позицијама, а на другој страни прослеђујете Београђанима, јер је идеја таква да средства буџета који се „убирају” од Београђана на што квалитетнији начин вратимо њима назад. Постављамо приоритете, а по мени то су, пре свега, деца – истакао је градоначелник Шапић.

Капитални пројекти и развој Београда иду својом динамиком и брзином, али не смемо да заборавимо на свакодневни живот, поручио је на крају Александар Шапић. 
 

Напомена: Изјава градоначелника може се преузети са следећег линка

https://wetransfer.com/downloads/34fa61cc87b471b6d707117e5e93223a20230816075948/1353d18fce896079575c37f2aa34223020230816075948/715fbe