субота, 25. мај 2024.

Шапић: Развој Београда више нико не може да заустави, председник Вучић отворио нову еру у светским односима

Веома је важно да сви данас будемо заиста свесни ситуације и покушамо да одржимо јединство, јер ће опстати само народи који успеју да се уједине. Неће нас нико сачувати ако не сачувамо сами себе и зато верујем да ће бити довољно памети, зрелости и мудрости да се из ове ситуације изађе достојанствено, изјавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић гостујући на ТВ Информер.

Коментаришући изгласавање резолуције о Сребреници, Шапић је нагласио да се десио светски преседан, јер су се такве резолуције увек доносиле једногласно.

– Чињенично стање је да су сви, чак и они који нам нису наклоњени, рекли да је ово можда отварање Пандорине кутије и да је начин на који је донета можда почетак промене геополитике света. Резолуција о Сребреници и све што се дешавало око ње ставило је у други план локалне изборе зато што је неумесно, па чак и непристојно инсистирати на неким локалним темама када живимо један историјски моменат по питању светске геополитике. Нисам на томе инсистирао иако бих сигурно на локалним темама више профитирао, јер имам много више искуства, знања и резултата од оних који се нуде да воде овај град – нагласио је Шапић.

Како је рекао, резултат који је наша делегација на челу са председником Вучићем постигла није резултат само политике и лобирања за последња два месеца, већ резултат мукортпног рада последњих 12 година.

– То што ова резолуција није изгласана једногласно, као и све пре ње, оспорава њену легитимност. Председник Вучић је пробио оклоп, направио прву рупу у систему западног хегемонизма. Он је био у прилици да у последњих неколико месеци, колико је трајала борба за гласове против резолуције, једноставно наплати и материјализује сав свој рад последњих 12 година. Не би он био у прилици да има ту врсту кредибилитета да није гајио свих ових година односе са свима. Број његових посета иностранству као и долазака код њега вишеструко је већи него што је то случај код свих других председника свих ових година. Имао је довољно храбрости да прихвати ту улогу и чињеница је да овим почиње нека нова ера у светским односима, те да свет више није исти какав је био пре тога – нагласио је Шапић.

Он је рекао да се много пута као спортиста огрнуо српском заставом и да је такав чин председника Вучића доживео као потребу и емотиван моменат који би свакоме у таквој ситуацији помогао да се осећа снажније и да зато не може да разуме критике на рачун тога.

Коментаришући инцидент када је у Блоку 62 непозната особа рушила постављену таблу са информацијама о изградњи вртића и ограду око будућег градилишта, Шапић је поновио свој став да сви могу да имају своје мишљење и да га несметано дају, али постоји граница преко које се не може прећи, а то је да се не угрожавају други, јер то прелази у анархију пред којом не треба да се повлачимо.

– Морамо да учинимо све да, без обзира на наше различитости, верске, националне, политичке, навијачке, било које друге, ово зауставимо јер ово је увод у далеко веће сукобе. И зато молим све да буду толерантни и разумни, али мора да се повуче граница где ће да се поштује закон и где се овакве ствари неће дозвољавати, јер када буде ескалирало и десило се неко веће зло, нећемо моћи да га зауставимо. Ово је једно изузетно опасно стање које се промовише и на то јавност мора да реагује – истакао је Шапић.

Демантовао је наводе да је Град у дугу и да последњих 15 година није био у дефициту, већ само сада.

– Завршни рачун још није усвојен. Биће усвојен у јуну, након избора, што не иде у прилог онима који би да критикују без основа, јер им је то касно. Немају права да кажу да Град никад није био у горој финансијској ситуацији, јер је то лаж. Код мене се зна шта се ради с новцем када неко предузеће има вишак прихода. Та средства се улажу у социјалне програме и друге мере и на тај начин се враћају Београђанима пружањем услуга – рекао је Шапић.

Нагласио је да развој Београда нико не може да заустави и да је само питање да ли ћемо искористити моменат да у наредне четири године направимо од Београда источноевропски Њујорк, један модеран град са снажном економијом, који ће да буде понос не само Србије већ и овог дела Европе.  

– Уколико бих добио прилику да водим град и убрзам неке процесе због свог рада, мислим да бисмо могли највише да урадимо. Зато понављам да Београд нико не може да заустави, може да успори његов развој, али на Београђанима је да одлуче  – закључио је Шапић.