уторак, 28. мај 2024.

Шапић: Плато испред Храма Светог Саве биће један од најлепших на свету, како и доликује амбијенту поред наше највеће светиње

Радови на уређењу платоа испред Храма Светог Саве сада почињу и требало би да буду завршени у току следеће године, али мислим да је важније да они буду урађени квалитетно и ваљано, јер ово што се налази иза нас је наша светиња, нешто што ће вековима, ако бог да, остати на овим просторима. Желимо да читав овај простор око Храма Светог Саве буде место на које данас воле да дођу не само Београђани него и сви туристи који долазе у наш град, те да након реконструкције ово постане заиста једно од најпрепознатљивијих београдских места за обилазак. Највећи број православних верника који дођу у Београд, дођу барем једном, тако да је важно да могу да уживају и у парку који ће бити уређен у складу са целокупним амбијентом, рекао је Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда приликом обиласка почетка радова на уређењу платоа код Храма Светог Саве.

Како би нови парк требало да изгледа, усаглашено је и са патријархом Порфиријем и Српском православном црквом. 

– Желимо да аутентичност овог парка сачувамо и да му удахнемо нови живот, да му удахнемо оно што он заслужује, а то је да поред најлепшег православног храма на свету буде и најлепши парк. Радићемо са најквалитетнијим материјалима, природним каменом, нећемо посећи ниједно стабло, већ ћемо посадити између 400 и 500 нових садница – казао је он.

Са Градом Београдом ће у овом пројекту заједничким средствима учествовати и Влада Републике Србије.

– У оквиру парка ћемо имати Патријаршијски дом, који ће у другој фази реконструкције бити урађен, што значи да ћемо и нашој цркви обезбедити још боље и квалитетније услове за свакодневни живот. Желео бих да вам кажем да радимо овде и гаражу у Скерлићевој, са 356 нових паркинг-места, која је један саставни део овог великог пројекта, будући да ће они који обилазе храм имати где да се паркирају. То ће значити не само посетиоцима већ и Врачарцима који овде живе – истакао је.

Шапић је најавио и да данас креће уклањање нелегалних сплавова од Бранковог моста ка Ушћу. 

– Ми смо у протеклих десетак дана говорили доста о завршетку уклањања нелегалних сплавова на Савском шеталишту. Чекамо сад и постављање на излицитиране позиције 28 сплавова који су остали и онда полако радимо пројекат уређења читавог Савског шеталишта. Крећемо данас са уклањањем и сплавова од Бранковог моста ка Ушћу. Ја сам одавно рекао тим људима да ме узму за озбиљно, пошто ме многи нису узимали за озбиљно, и да не чекају да им закуцамо на врата. Данас ћемо закуцати и тамо на врата сплавова, јер крећемо да их уклањамо. Да не буде да им опет нисам рекао, па да буде: „Јао, мајко, шта ме снашло?” Све сте знали, деценијама сте користили јавну површину без икаквих папира, дозвола и плаћања, имали сте прилику да лицитирате за нове локације и у том делу града. Део од Бранковог моста низводно ка Ушћу мора да буде очишћен, да би се видео Калемегдан, јер је то једини део одакле се Калемегданска тврђава може видети са обале река – завршио је Шапић.

Напомена: Видео материјал са догађаја се може преузети са линка

https://wetransfer.com/downloads/48574d7eb52f1baa59af27cc9a55630820240528125918/ed020975d9dfb5de11410ab77a31479620240528125919/b5175c