петак, 23. април 2004.

Потписан уговор за израду студије оправданости и генералног пројекта изградње прве фазе београдског метроа

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда потписала је данас у Скупштини града са шпанском фирмом „Инеко” уговор о изради студије оправданости и генералног пројекта изградње прве фазе београдског метроа. Шпанска фирма је овај посао добила на међународном тендеру, а укупна вредност радова је 998.800 евра.

Истакавши да потписивање овог уговора представља први корак ка реализацији највеће градске инвестиције у протеклих неколико деценија, директор Дирекције Синиша Николић навео је да израда студије треба да буде завршена за шест месеци.

– Студија ће дати одговоре на питања куда ће се траса метроа тачно кретати, колико ће имати станица и, најважније, колико ће све коштати. После тога следи израда урбанистичке документације, а грађевински радови почеће 2006. године. Изградња ће трајати до краја 2008, када ћемо се први пут провозати београдским метроом – казао је Николић.

Прва фаза метроа дугачка је 11,6 километара и простире се од врха Устаничке улице до Земуна. Лаки метро ће надземно ићи од Устаничке до Вуковог споменика, а потом подземно до Поп Лукине улице где ће поново изаћи на површину. После преласка Саве, метро ће ићи Булеваром Михајла Пупина, поред старог „Меркатора” до Земуна.

Директор „Инека” Хавијер де Кос рекао је да је ова фирма у потпуности спремна да у року испуни своје уговорне обавезе и навео да лаки метро, какав ће се градити у Београду, већ има око стотинак европских градова. Председник градске владе Ненад Богдановић истакао је да ће град одмах по завршетку студије почети да обезбеђује неопходна финансијска средства. Богдановић је навео да се свака београдска влада која до краја 2008. године не буде завршила прву фазу метроа може сматрати неуспешном.

Потписивању уговора присуствовао је и шпански амбасадор у Србији и Црној Гори Маријано Гарсија Муњоз који је похвалио рад актуелне београдске владе и истакао да шпанска влада подржава сарадњу „Инека” и Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда.