среда, 16. септембар 2020.

Радојичић: Почеле интензивније контроле угоститељских и трговинских објеката

На јучерашњој седници Градског штаба за ванредне ситуације донесена је одлука да се појачају контроле рада и поштовања прописаних епидемиолошких мера у угоститељским и трговинским објектима, a већ током ноћи контролисан је велики број објеката, изјавио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић за ТВ Прва.

– Ноћас су контролисана 92 угоститељска објекта, као и 29 продавница трговинских ланаца, а написано је шест прекршајних казни. Јуче је спроведена и интензивнија контрола ношења маски у атобусима, а од контролисаних 414 аутобуса, у њих 56 било је по неколико особа које нису носиле маске. Ипак, генерално, више од 90 одсто лица користи маске у јавном превозу и Београђани у великој мери поштују прописане епидемиолошке мере. Што се тиче заузетости, у већини возила је тај проценат износио око 50 одсто, на шест линија до 70 одсто, те ћемо на тим линијама следећих дана разматрати повећање броја возила – истакао је Радојичић.

Како је нагласио, највећи проблем у угоститељским објектима било је неношење маски и непоштовање дистанце, те је грађанима поручио да није време за велика окупљања и журке.

– Београд јесте познат као град у који, у редовним околностима, долазе и многи туристи из окружења, између осталог због провода и забаве. Међутим, није време за то све док се не изборимо са епидемијом – казао је градоначелник.

Када је реч о појави вируса корона у једној београдској школи, Радојичић је истакао да је Град одмах реаговао, контактиран је директор школе и све је урађено по процедури.

– Имамо 200.000 ђака у Београду и то су околности које, нажалост, за време епидемије морамо да очекујемо, али је важно да реагујемо по процедури. Сви заједно морамо бити на истом задатку како бисмо продужили интервал у коме деца могу да иду у школу, јер то је за њих веома важно. Родитељи морају да обрате пажњу на било који симптом или сумњу да је дете евентуално контактирало са зараженом особом и да им то буде сигнал да дете не треба да иде у школу – нагласио је градоначелник.

Говорећи о изградњи „Тиршове 2”, Радојичић је истакао да се ради на планској документацији и студији изводљивости за објекат који ће се налазити у Делиградској улици, те да је веома срећан што ће Београђани добити нову и савремену дечју клинику.