недеља, 9. мај 2021.

Посебан режим саобраћаја на београдским гробљима у понедељак 10. маја

Јавно комунално предузеће „Погребне услуге” апелују на грађане да сутра, 10. маја, на Побусани понедељак, уместо својих аутомобила, за одлазак на гробље користе градски превоз, саопштено је из овог предузећа.

У понедељак, 10. маја, од 7 до 15 часова неће бити дозвољен улазак аутомобилима на свим гробљима. Капије за улаз моторних возила биће отворене од 15 до 18 часова. На Новом, Земунском и Топчидерском гробљу сутра је на снази потпуна забрана уласка за аутомобиле. Такође, ЈКП „Погребне услуге” апелују на посетиоце да приликом посете гробним местима буду опрезни и да се не наслањају на споменике.

Током редовне контроле стабилности споменика, стручне екипе предузећа утврдиле су да има доста споменика који су нестручно подигнути, дотрајали и  нестабилни, па у случају наслањања и механичког притиска може доћи до њиховог пада и повређивања присутних лица.

Посебно је скренута пажња родитељима са малом децом да воде рачуна о њиховом кретању и да се не одвајају приликом посете гробљу. На гробљу је забрањен приступ деци млађој од 10 година без пратње одраслог лица.

Према члану 10. градске Одлуке о уређењу и одржавању гробља и сахрањивању, „О одржавању гробних места и надгробних обележја на њима старају се искључиво њихови корисници, породица и сродници". Власници нестабилних споменика у најкраћем року јаве треба да се јаве управи гробља због договора о санацији споменика.