петак, 17. мај 2024.

Шапић: Имаћемо једну од најбољих аутобуских станица у Европи која ће омогућити да извучемо 5.000 аутобуса из центра града

Простор за нову аутобуску станицу пет година је стајао нетакнут. Био сам први који је често и не тако лепо причао управо о БАС-у и покушавао да заштитим Град Београд колико год је то могуће. Овога пута морам да их похвалим и да кажем да није њихова кривица што у јануару саобраћај није пребачен овде, већ је главни разлог нашег кашњења Градска грађевинска дирекција због интерне саобраћајнице која се сада ради. Није небитна ни чињеница да од новембра прошле године немамо Градску управу. Нико није могао да претпостави да ћемо скоро и у јуну и даље бити без Градске управе, са Привременим органом, привременим финансирањем, привременим пројектима и свим процедурама које су због тога додатно компликованије. То је разлог што до сада нисмо успели да пребацимо аутобуску станицу на Нови Београд. Волео бих да за сваку ствар која се до сада промашивала за коју годину, ја промашим за који месец. Сада већ можемо да очекујемо да ће на јесен све бити потпуно спремно, рекао је Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда приликом обиласка радова на новој аутобуској станици у Новом Београду.

Напоменуо је и да, када се заврши објекат од 27.000 метара квадратних, то неће бити само станична зграда, већ ће имати и комерцијалне садржаје.

– Оног момента када објекат буде завршен, ту ће бити централна станична зграда. Идеја је да ово што је сада станична зграда буде само за приградски саобраћај и да направимо и ту једну врсту квалитативног искорака, односно да возила која саобраћају и опслужују само Београђане или грађане који користе приградски саобраћај могу да имају своју посебну станичну зграду. Очекујемо у следећих неколико месеци да започне изградња те зграде, а онда је рок неке две-три године. Осим тога, гради се и велики паркинг, а када буде био завршен, ово ће бити једна од најфункционалних и најбољих аутобуских станица у читавој Европи – истакао је Шапић.

Поред тога, навео је Шапић, прекопута ће бити изграђена и станична зграда за железнички саобраћај, тако да ће овај овде део постати чвориште не само београдског саобраћаја већ и саобраћаја читаве Србије. Такође, најавио је и изградњу испоставе за главну аутобуску станицу, односно изградњу аутобуске станице „Југ” код Аутокоманде.

– Коначно смо нашли решење за једну испоставу или аутобуску станицу „Југ”, како смо је назвали. Локација за њу је иза Аутокоманде, када се крене ауто-путем ка Нишу. Чим пређете петљу „Аутокоманда”, са десне стране увелико радове изводе Градска грађевинска дирекција и „Паркинг сервис”. Идеја нам је да у следећих неколико месеци, чим то буде готово, овде пребацимо добар део возила који ће ићи на југ и људи неће морати да прелазе реку и улазе у гужву – казао је.

Нагласио је да су ово ствари које суштински мењају саобраћајну слику Београда, јер ће нова аутобуска станица извући око 5.000 аутобуса који свакодневно пролазе кроз центар града.

– Врло смо близу да то постане реалност и изузетно сам поносан и захвалан што сам у прилици да будем део свега овога у моменту када се Београд заиста мења по питању аутобуског саобраћаја, на шта се чекало деценијама – закључио је Шапић.

Напомена: Видео-материјал може се преузети са следећег линка

https://wetransfer.com/downloads/ae7f842dfa8122cae2f2a994ac23abfa20240517131026/0c53a90dc7457a7d89fb02c3974fe9ce20240517131026/9cf985