петак, 24. мај 2024.

Дан Завода за заштиту споменика културе града Београда

Завод за заштиту споменика културе обележава свој дан и 64. годину постојања институције у понедељак, 27. маја, у свечаној сали Завода. 

Они подсећају да од свог оснивања 1960. године раде на очувању непокретног културног наслеђа наше престонице, изради пројеката реконструкције и рестаурације, истраживању, валоризацији и евидентирању непокретности, изради предлога одлука за утврђивање културних добара, као и на њиховој презентацији, популаризацији и едукацији.

Истичу да су учествовали у обнови Централне куле Старог сајмишта, реконструкцији и рестаурацији Зиндан капије Београдске тврђаве, обнови Јадранско-подунавске банке, пројекту реконструкције Меморијалног музеја Надежде и Растка Петровића, зграде БИГЗ-а, Сава центра, виле Прендић. 

Добитници су награде за издавача године на 66. Међународном сајму књига, издали су бројна монографска и књишка издања. 

Обележили су два велика јубилеја, десет година пројекта „БеоКул Градска тура”, који је понео Годишњу награду Друштва конзерватора Србије, и деценију пројекта намењеног нашим најмлађим суграђанима, „Наслеђе за децу”.

Традиционално, у протеклој години су били носиоци програма манифестације „Дани Београда”, а учествовали су и у манифестацијама „Дани европске баштине”, „Бина”, „Дани породице 2024”.