O ovoj internet-prezentaciji

SKORO SVE O GLAVNOM GRADU

Zvanična internet-prezentacija grada Beograda na adresama www.beograd.rs, www.beograd.org.rs i www.beograd.co.rs je najobimniji materijal promotivnog i informativnog tipa ikada urađen o glavnom gradu Srbije.

Na oko 700 internet-strana u četiri verzije (srpski ćirilica i latinica, engleski i nemački), obuhvaćeni su svi sadržaji od interesa za građane i posetioce Beograda, od komunalnih pitanja do kulture i umetnosti. Sadrži preko 800 fotografija i ilustracija, kao i Foto-galeriju Beograda. Pored pomenutih statičnih web-strana, tu je i par desetina hiljada strana sa vestima, oglasima i aktima.

Sajt Beograda je svojevrstan web-portal sa eksternim linkovima ka svim važnim gradskim i republičkim institucijama. Podeljen je u 11 odeljaka: Upoznajte Beograd, Život u Beogradu, Gradska vlast, Kontakt, Beoinfo vesti, Nedeljni BG vodič, Servisne informacije, Gradski oglasi, Akta gradonačelnika, Beo-kom servis i Foto-galerija.

Odeljak „Upoznajte Beograd” sadrži najbitnije činjenice o gradu, istoriju, prikaz znamenitosti, pregled ustanova kulture i umetnosti, kao i informacije o turizmu i religiji.

U odeljku „Život u Beogradu” date su informacije o obrazovnim i naučnim institucijama, ekonomiji i biznisu, telekomunikacijama i saobraćaju, sportu i rekreaciji, zdravstvu, životnoj sredini i socijalnoj zaštiti. Tu je i vodič za investiranje u Beogradu.

Organi gradske vlasti, gradske opštine, gradska preduzeća i ustanova, kao i državna uprava, prezentovani su u odeljku „Gradska vlast”.

Interakcija sa posetiocima omogućena je u odeljku „Kontakt” kroz web-formulare za pitanja gradskoj i opštinskim vlastima, prijavljivanje na mailing listu, prijavu linkova, knjigu utisaka i anketu. Tu su i adresari gradskih organa, preduzeća i ustanova.

Posebni odeljci na sajtu su:
Beoinfo vesti – dnevni pregled informacija i fotografija o radu gradskih vlasti i gradskih preduzeća i ustanova, sa arhivom vesti od maja 2000. godine. Beoinfo vesti mogu da se preuzimaju i putem RSS feeda.
Nedeljni BG vodič – pregled kulturnih, zabavnih, sportskih i sajamskih događaja.
Servisne informacije – dnevni izveštaji o stanju gradskih komunalnih sistema.
Gradski oglasi – oglasi, tenderi i konkursi gradskih vlasti, gradskih komunalnih preduzeća i drugih gradskih ustanova.
Akta gradonačelnika – poseban modul prezentacije sa pregledom dokumenata koje donosi gradonačelnik Beograda.
Beo-kom servis – vodič kroz gradske komunalne usluge, koji pruža prvi nivo usluga elektronske uprave.

U saradnji sa elektronskom mapom Beograda „PlanPlus”, samo za posetioce sa sajta Beograda, obezbeđen je poseban prikaz na mapi svih gradskih organa, ustanova i preduzeća, uz aero-foto snimak ispod mape grada. Trenutne vremenske podatke na svakih 20 minuta, kao i vremensku prognozu za tri dana obezbedio je „Meteos”.

Sajt je urađen u CMS tehnologiji, što omogućava brzo i jednostavno ažuriranje i unapređivanje. Omogućeno je pretraživanje celokupnog sadržaja prezentacije, kao i posebno pretraživanje arhive vesti, oglasa i akata gradonačelnika.

WAP verzija sajta za pregledanje preko mobilnih telefona nalazi se na adresi wap.beograd.rs.

Od 2001. godine, kada je uspostavljen u novom konceptu i sadržaju, sajt prestonice je osvojio desetak domaćih i stranih priznanja:
Priznanje 2001 – nagrada jugoslovenskih profesionalaca za odnose sa javnošću u kategoriji web sajtova
Plaketa Društva za informatiku Srbije za izvanredan doprinos razvoju informatike u 2001. godini za postavljen web-sajt
Priznanje Udruženja ekonomskih propagandista Srbije u kategoriji novih medija, kao najbolji promotivni sajt u 2001. godini
TOP 50 YU Web 2001 – izbor najboljih domaćih sajtova časopisa PC
Golden Web Award 2001–2002 – nagrada IAWMD (Međunarodno udruženje web-mastera i dizajnera)
Bronze Maestro Award 2001 - nagrada Maestro Awards of Excellence
TOP 50 YU Web 2002 – izbor najboljih domaćih sajtova časopisa PC
Specijalna nagrada na „Festivalu ideja” 2003.
TOP 50 YU Web 2003 – izbor najboljih domaćih sajtova časopisa PC
TOP 50 YU Web 2004 – izbor najboljih domaćih sajtova časopisa PC
TOP 50 RS Web 2007 – izbor najboljih domaćih sajtova časopisa PC
TOP 50 RS Web 2008 izbor najboljih domaćih sajtova časopisa PC

Po istraživanju pretraživača Pogodak, sajt Beograda je druga najkredibilnija domaća internet-lokacija. Parametri za ocenu kredibilnosti su postojeći linkovi ka sajtu, zatim kvalitet samih linkova, kao i raznovrsnost i ažurnost sadržaja na samom sajtu.

Na prvom regionalnom web-festivalu Web Fest, održanom 2007. godine, u kategoriji e-Uprava, sajt Beograda bio je treći po glasovima publike.

Internet-prezentaciju Beograda, za potrebe Službe za informisanje Gradske uprave, kreirala je marketing agencija AgitPROP.