utorak, 7. novembar 2017.

Beograd dobio Bulevar heroja sa Košara

Odlukom Skupštine grada Beograd je dobio četiri nova naziva ulica, a to su Bulevar heroja sa Košara, Ulica Jovana Ćirilova, Ulica Astrid Lindgren i Ulica belog orla.

Ulici koja spaja Most na Adi i Tišin bunar određen je naziv Bulevar heroja sa Košara. Građani Beograda su od maja do avgusta posredstvom mobilne aplikacije slali svoje predloge. Najviše glasova dobio je upravo predlog da se ulica nazove Bulevar heroja sa Košara. Bitka na Košarama vodila se između pripadnika Vojske Jugoslavije i takozvane oslobodilačke vojske Kosova i uzela je mnogo žrtava sa obe strane. Prema podacima, u rejonu Košara poginulo je 108 naših vojnika.

Ulica Jovana Cirilova ubuduće će se nalaziti na mestu nekadašnje Igmanske, u opštini Zvezdara, gde je naš dramaturg, reditelj i dramski pisac dugo godina živeo. Ulica Astrid Lindgren prostiraće se od kružnog toka za petlju Tranšped, paralelno sa auto-putem Beograd-Niš i pored novog objekta „Ikee“. Inicijativu je podneo upravo ovaj švedski trgovinski lanac.

Ulica belog orla nalazi se u Sremčici, a imenovana je na predlog građana ovog dela Čukarice.

Odbornici su se saglasili i sa odlukom o podizanju spomen-obeležja u znak sećanja na policijske službenike, koji su žrtvovali svoje živote vršeći službenu dužnost zarad mira i bezbednosti Republike Srbije. Nalaziće se u Ulici omladinskih brigada broj 1, kod zgrade SIV 3. Spomen-obeležje se podiže sredstvima MUP-a.

Beograd će dobiti i spomenik posvećen glumcu Karlu Maldenu, koji će se nalaziti na fasadi zgrade Kinoteke u Uzun Mirkovoj. Inicijativu je podnela Jugoslovenska kinoteka. Ovaj filmski umetnik našeg je porekla i rođen je kao Mladen Sekulović.

Nateritoriji opštine Vračar, u Čuburskom parku, podiže se spomenik Crnotravskom neimaru, sredstvima Udruženja Crnotravaca u Beogradu. Namera je da se oda priznanje neimarima, radnicima i graditeljima koji su dali veliki doprinos u razvoju Beograda.

Savremena skluptura „Tripod“ nalaziće se na kružnom toku ispred Bogoslovije. Skulptura je rad autora Koste Bogdanovića, a postavljanje će finansirati kompanija NIS. Ova skulptura doprineće modernijem i urbanijem izgledu ovog dela Beograda.

Formirani su i odbori za podizanje ovih spomenika.

Predsednica za Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Jasmina Mitrović Marić je obrazlažući sve ove odluke navela da se i na ovaj način piše nova istorija Beograda.

Danas je doneta i odluka o uspostavljanju saradnje između Beograda i Rabat, glavnog grada Kraljevine Maroko. 

Povodom obeležavanja 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Kraljevine Maroko, Skupština grada je u saradnji sa ambasadom Maroka i ambasadom Srbije u Rabatu organizovala manifestaciu „Nedelja marokanske domaće radinosti“. Tom prilikom predstavnici grada Beograda i grada Rabata prepoznali su značaj ovog događaja kao priliku za daljim unapređenjem veza stanovnika dva grada i to kroz saradnju kulturnih, naučnih i obrazovnih ustanova. Kroz podršku razvoju ekonomskih i turističkih veza, kao i u drugim oblastima koje su od značaja za obe strane. Konkretizacija saradnje je dogovorena potpisivanjem Memoranduma o razumevanju grada Beograda i Rabata, koji su potisali gradonačelnici dva grada u Beogradu 22. septembra. 2017. godine.