nedelja, 18. avgust 2019.

Otvoren sedmodnevni „Zemun Fest”

Koncertom Larisa Kvartet benda i projekcijom novog ostvarenja Pedra Almodovara „Bol i slava” na Velikom trgu u Zemunu, sinoć je otvoren „Zemun Fest”. Ova tradicionalna manifestacija održava se od 2013. godine, a nastala je kao želja mladih ove opštine da obogate kulturni život u Zemunu.

Član organizacionog odbora festivala i v.d podsekretara Sekretarijata za sport i omladinu Nikola Rajičić zahvalio je svim mladim volonterima koji su u prethodnim danima doprineli da ova manifestacija bude osmišljena i realizovana na najbolji način.

– Pre šest godina, na ovom trgu imali smo platno i šest filmova i oni su odredili put kojim će se u budućnosti kretati Zemunski festival. Cilj nam je bio da se ovde gledaju najbolji filmovi, predstave i sluša kvalitetna muzika. Tako je i danas, jer smatramo da svi naši sugrađani to zaslužuju. Naše obećanje je da ćemo se truditi da svako sledeće izdanje festivala bude još bolje, da Zemunski festival nastavi da živi i da u njemu uživaju kako Zemunci tako i svi drugi stanovnici Beograda – kazao je Rajičić.

Otvarajući ovogodišnji „Zemun Fest”, predsednik opštine Zemun Dejan Matić podsetio je da je proteklih šest godina festivala dokazalo da je ova manifestacija prava slika Zemuna.

– Naša opština ima šta da ponudi, a pored „Leta na keju, Gardošu i Lidu”, tu je i mnogo toga drugog, poput Zemunskog festivala koji sa pravom zauzima mesto kao tradicionalna manifestacija. Opština će i dalje obezbeđivati sredstva za ovu manifestaciju, baš kao što ih ulažemo u projekte koji Zemun iz dana u dan čine lepšim mestom za život. Uređuje se 70 fasada, zajednički realizujemo mnoge druge projekte, gradimo pristan kako bi Zemun vratili na turističku mapu Evrope i ugostili sve one koji kruzerima prolaze kroz Beograd. Zemun je poznat kao dobar domaćin, mesto sa dobrim restoranima i mnogim kulturnim sadržajima, a Zemunski festival je još jedna od manifestacija koja to potvrđuje – istakao je Dejan Matić.

Tokom sedam dana festivala, sve do 23. avgusta biće prikazano deset filmova, a posetioci će biti u prilici da uživaju i u „Teatru na otvorenom”.

Pred publikom u Zemunu nastupiće grupe „Galija” i „Vampiri”, a u posebnoj dečijoj zoni biće organizovane predstave, radionice mozaika, slikarstva, škola fotografije i filma i drugi sadržaji.

Među najavljenim ostvarenjima koje će posetioci imati prilike da vide našli su se i filmovi „Juče”, u režiji Denija Bojla, „Poslednji Srbin u Hrvatskoj”, u režiji Predraga Ličine, „Tišina drugih” Almudena Karasenda, „Stranac u raju” Gvida Hendriksa, kao i remasterizovani klasik „Ljubav i moda”, u režiji Ljubomira Radićevića.

U pozorišnom programu „Teatra na otvorenom” biće odigrane tri predstave: „Kara Tavan”, „Deset naprema jedan” i dečja predstava „Robin Hud”. 

Festival su podržali Gradska opština Zemun, Kancelarija za mlade Grada Beograda, Sekretarijat za sport i omladinu, Sekretarijat za kulturu, Sekretarijat za privredu, a od ove godine i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.