petak, 25. oktobar 2019.

Vesić: Vučetićev „Slepi guslar” posle 103 godine na Kalemegdanu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je danas u svojoj redovnoj kolumni u „Politici” da će skulptura „Slepog guslara” Paška Vučetića biti postavljena na Kalemegdanu. Skulptura je deo kompozicije spomenika Karađorđu, koji se nalazio na Kalemegdanu između 1913. i 1916. godine, i jedini je sačuvani deo spomenika koji su uništili austrougarski okupatori Beograda 1916. godine.

– Od starog spomenika sačuvana je samo skulptura „Slepog guslara”, koja se čuva u Barutani. Kako je skulptura u odličnom stanju, narednih meseci postavićemo je na Kalemegdanu blizu Spomenika zahvalnosti Francuskoj da podseća na stari Karađorđev spomenik. Biće to povratak Vučetićevog guslara na Beogradsku tvrđavu posle 103 godine – napisao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Spomenik Karađorđu, vajara Paška Vučetića, otkriven je 13. avgusta 1913. godine povodom trijumfalnog povratka srpske vojske iz balkanskih ratova. Spomenik je činila kompozicija u kojoj vožd Karađorđe stoji na steni ispod koje se nalazi nekoliko ustanika, žena sa detetom u rukama i stari guslar sa guslama u torbi. Spomenik je izazvao žestoku polemiku u srpskoj javnosti. Posle druge okupacije Beograda od Austrougarske i Nemačke, okupatori su uništili spomenik Karađorđu. Čudom je sačuvana skulptura „Slepog guslara”. Okupatori su planirali da na istom mestu podignu spomenik austrijskom caru Franji Josifu. Taj spomenik su izlili i dopremili u Beograd 1918. godine, ali nije postavljen jer je srpska vojska 1. novembra 1918. godine oslobodila svoju prestonicu. Spomenik je pretopljen i izlivena su zvona koja se i danas nalaze na Crkvi Ružici. Posle Prvog svetskog rata, spomenik Karađorđu nije obnovljen, a 11. novembra 1931. godine na istom mestu podignut je Spomenik zahvalnosti Francuskoj. 

Vesić je izjavio, gostujući jutros u Jutarnjem programu „Studija B”, da će Zavod za zaštititu spomenika kulture Grada Beograda uraditi projekat postamenta i odrediti mesto gde će biti postavljen „Slepi guslar”, kao i da će skulptura biti postavljena blizu Spomenika zahvalnosti Francuskoj, kako bi podsećala na uništeni spomenik voždu Karađorđu.

– Mi čuvamo našu istoriju i tradiciju i zato ćemo skulpturu koja je pronađena postaviti na Beogradskoj tvrđavi – rekao je Goran Vesić.