sreda, 9. septembar 2020.

Vesić: „Beograđanka” će ponovo biti jedan od najprestižnijih objekata

Kompanija „Marera properties” kupila je danas deo Beograđanke, koju je Grad Beograd ponudio na prodaju po početnoj ceni od 16,5 miliona evra, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će „Beograđanka” nakon rekonstrukcije zadržati autentični izgled i namenu, ali da će ponovo biti jedan od najprestižnijih objekata u prestonici.

Kupac je obavezan da investira najmanje osam miliona evra u roku od tri godine, rekao je Vesić Tanjugu, ističući da će ta zgrada nakon rekonstrukcije dobiti „novi život”.

– Grad Beograd je prodao svoj deo Palate „Beograd”, malo više od 19.000 kvadrata, za 16,5 miliona evra. Na ponovljenom tenderu dobili smo samo jednu ponudu i u pitanju je kompanija koja već više godina radi u Beogradu – navodi Vesić.

On je napomenuo da je kompanija „Marera Propreties” rekonstruisala zgradu pored Opštine Zvezdara, veliku zgradu koja je nekada bila banka prekoputa Radio Beograda, nekadašnju halu konfekcije „Beko”...

Kako je naveo, ova firma u Beogradu uglavnom kupuje stare zgrade, rekonstruiše ih i daje im novu vrednost, a svi ti projekti pokazali su se kao dobri za Beograd.

Vesić je istakao da će „Beograđanka” biti mesto gde će raditi mnogo kompanija i građana koji će naći posao u tim kompanijama.

– Grad Beograd je insistirao na posebnim uslovima prilikom prodaje „Beograđanke”, tako da je osim obaveznog ulaganja od najmanje osam milona evra u naredne tri godine, zabranjena i promena namene „Beograđake” i promena izgleda – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, zgrada „Beograđanka” je od 2019. na evidenciji kulturnih dobara Srbije, što znači da je za bilo kakvu rekonstrukciju potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika.

– Fasada će biti oprana i sređena, tako da je na taj način Beograd zaštitio jedan od svojih brendova. Obezbeđeno je da ta zgrada ima novi život i da to zaista postane mesto kao što je bilo u vreme kada je otvoreno, jedno od najprestižnijih u Beogradu. Unutrašnjnost zgrade će imati savremeniji izgled, a za uređenje će Grad dati dozvolu, a Zavod za zaštitu spomenika saglasnost. Videćete kako će „Beograđanka” izgledati kada samo njena fasada bude oprana i očišćena – naglasio je zamenik gradonačelnika.

Prethodna prodaja „Beograđanke”, ranije ove godine, kada je početna cena bila 20,6 miliona evra, bila je otkazana jer nije bilo zainteresovanih. U okviru postupka javnog nadmetanja, koji je sproveo Grad Beograd, ćerka firma kompanije „Marera Properties” dala je najbolju ponudu i sada je u procesu zaključenja kupoprodajnog ugovora, saopštila je „Marera Propreties”. Akvizicija se odnosi na kancelarijski prostor u kuli „Beograđanke”, a ne obuhvata maloprodajni objekat koji se nalazi uz kulu.

Od 1974. godine, kada je sagrađena, Palata „Beograd” nije podvrgnuta nijednom značajnijem projektu rekonstrukcije. To je svojevremeno bila najmodernija građevina u zemlji, a planovi novog vlasnika su da joj se taj status vrati inovativnim dizajnom i adaptacijom prema aktuelnim trendovima u arhitekturi i uređenju poslovnih enterijera.