četvrtak, 10. decembar 2020.

Posađeno sto stabala u znak sećanja na osobe nestale tokom ratnih sukoba u bivšoj Jugoslaviji

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović učestvovao je danas, na Međunarodni dan ljudskih prava, u sadnji sto stabala u znak sećanja na osobe nestale tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji tokom 90-ih. Akciju je na levoj obali Save organizovao Međunarodni komitet Crvenog krsta.

– Grad Beograd podržava i podržavaće sve aktivnosti državnih organa koji predano i mnogo rade na pronalaženju nestalih lica i smanjenju njihovog broja, koji je zaista ogroman. Nadam se da će u budućnosti biti mnogo manje posla vezanog za ovu temu i da se devedesete godine prošlog veka, kao i sve ono što su „donele”, nikada neće ponoviti – poručio je Mladenović. 

Pomoćnik gradonačelnika je naveo da je današnji dan za sve porodice nestalih na prostoru bivše Jugoslavije težak i bolan. 

– Porodice nestalih nisu mogle da na dostojanstven način isprate svoje bližnje, a to ostaje kao jedna velika praznina za svakog ko je izgubio nekog svog – rekao je Mladenović i dodao da se svake godine na današnji dan apeluje na nadležne da rade na pronalaženju nestalih.

Od 1991. godine, kada je izbio prvi sukob u bivšoj Jugoslaviji, od 35.015 prikupljenih pojedinačnih zahteva za traženje koje su otvorili članovi porodica nestalih, porodice 25.012 nestalih lica dobile su odgovore o svojim nestalim članovima, ali se još uvek traga za 10.003 lica. Da bi se ubrzao proces rešavanja preostalih slučajeva nestalih, insistirajući na humanitarnoj dimenziji problema, MKCK je pre dve godine pokrenuo petogodišnji plan koji podrazumeva traženje informacija u arhivama međunarodnih organizacija i vojnih jedinica prisutnih na terenu tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, koje bi mogle dovesti do otkrivanja grobnih mesta nestalih lica. Međutim, u 2018. godini pronađeno je i identifikovano 111 ljudi, prošle godine 218, a od početka godine do sada samo 43 osobe, navedeno je u saopštenju ove organizacije. 

– Zasađivanjem sadnica odajemo počast nestalima iz 90-ih. One su podsetnik svima nama da treba da učinimo više da bismo pomogli porodicama i zajednicama koje još uvek čekaju odgovore kako bi pronašle svoj mir, suočile se sa prošlošću i krenule napred. Svaka od ovih 100 sadnica zasađenih danas je moćan i častan spomenik u znak sećanja na najmilije koje su ove porodice izgubile i dirljiva uspomena na njih. Zahvaljujemo gradskim vlastima Beograda što su nam se pridružile u obeležavanju sećanja na nestala lica i opredelile ovaj prelep prostor kako bi ovo drveće služilo kao podsetnik na život i imalo duboko značenje za one koji su ostali iza njih – rekla je Jelena Stijačić, šef Regionalne delegacije MKCK u Beogradu.

Akciju je podržala Vlada Srbije, u čije ime je u sadnji učestvovao predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, kao i ekipe JKP „Zelenilo – Beograd” sa direktorom Slobodanom Stanojevićem, te predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih Duško Čelić u prisustvu nekoliko porodica nestalih. 

Odalović je rekao da je ovim činom na simboličan način skrenuta pažnja na najtežu posledicu sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, koji do danas traje.

– Nerasvetljena sudbina više od 10.000 lica je nešto što naša društva posebno opterećuje i rađa nova pitanja. Najmanje što možemo da učinimo jeste da ne zaboravimo tu tragediju naroda i da nastavimo da tražimo nestale, da problem u celom regionu rešavamo na human i civilizacijski način – naveo je Odalović, a preneo Tanjug. 

Tim problemom, dodao je on, moraju se baviti svi zajedno – porodice čija je pomoć potrebna, kao što je porodicama potrebna pomoć nadležnih, jer ne mogu same ostati da se bore. Odalović je istakao da porodice nestalih zaslužuju da budu pronađeni posmrtni ostaci njihovih najmilijih, kako bi ih dostojno sahranili u grobove, gde bi mogli da im upale sveću. On je naveo da svi u regionu treba da se ponašaju i postupaju na identičan način, da nema razloga za odlaganjem jer porodice nestalih imaju pravo da znaju istinu o njihovim najbližim, kao i o počiniocima zločina. 

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih Duško Čelić ocenio je da je sadnja sto stabala za nestale, u stvari, sto apela upućenih međunarodnoj i domaćoj javnosti. Ovim pokazujemo da su nam sećanja i uspomene žive, kao i borba za istinu i pravdu od koje nećemo odustati, rekao je Čelić, i dodao da će to udruženje nastojati da u Srbiji bude donet zakon o nestalim licima.