ponedeljak, 3. maj 2021.

Vesić: Mediji slobodniji nego pre 2012, ima prostora za napredak

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je da su mediji u Srbiji slobodniji nego pre 2012. godine, ističući da je Svetski dan slobode medija, koji se obeležava danas, prilika da se svi koji utiču na razvoj društva upitaju da li su dovoljno učinili da mediji budu slobodni.

Vesić je naglasio da je država otvorena da se razgovara o tome šta može da se uradi da bi mediji bili još slobodniji, kao i da uvek ima prostora da se radi na poboljšanju statusa novinara.

– Ne pristajemo na to da se mediji zloupotrebljavaju u političkoj borbi, što rade naši politički protivnici. Medije čiji su vlasnici i koje kontrolišu surovo zloupotrebljavaju u borbi protiv svojih političkih protivnika, dovodeći u neprijatnu poziciju novinare koji rade za njih i kreiraju lošu medijsku sliku o Srbiji – rekao je Vesić za Tanjug.

Ocenio da se danas u Srbiji slobodno i kritički piše o radu vlasti u mnogim štampanim medijima i na TV kanalima, ali da je problem pritisak koji vrše vlasnici pojedinih medija, koji su bliski bivšoj vlasti.

– Pravo svakog novinara je da radi onako kako smatra da treba i ta vrsta pritiska je otvorena i o tome treba da se razgovara jer niko nema pravo da proziva i etiketira novinare koji ne pišu i ne rade onako kako misle vlasnici medija koji podržavaju stavove bivše vlasti – naveo je Vesić.

Dodao je da je danas država mnogo efikasnija kada su u pitanju napadi na novinare i da se hapse i sankcionišu funkcioneri koji, kako kaže, dozvoljavaju sebi da napadnu novinare kao što je, podsetio je, bio slučaj sa predsednikom opštine Grocka Dragoljubom Simonovićem.