sreda, 5. maj 2021.

Vesić: Grad preuzima Topovske šupe

Grad Beograd će prostor na Autokomandi, na kojem se nalaze Topovske šupe, do kraja godine proglasiti javnim i na njemu izgraditi memorijalni centar. Time će biti ispravljena velika nepravda naneta stradalim Srbima i Jevrejima, kada je pre petnaestak godina taj prostor, neprimereno, prodat za izgradnju tržnog centra.

U intervjuu „Večernjim novostima”, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podseća da je u toku izrada plana detaljne regulacije tog dela grada, što je prilika za preuzimanje Topovskih šupa, kako bi se ovde napravio memorijalni kompleks.

– Kada krajem godine plan detaljne regulacije (PDR) bude završen i usvojen, i kada taj prostor dobije javnu namenu, Grad će zajedno sa Jevrejskom zajednicom raspisati konkurs za njegovo uređenje i izradu memorijala. Ovde nisu stradali samo Jevreji već i Srbi, početkom Drugog svetskog rata baš tu su držani taoci koje je nemački okupator ubijao.

U razgovoru posvećenom i zaštiti životne sredine, Vesić je istakao da će najveći zagađivači dvomilionskog Beograda, divlje deponije i buka, biti stavljeni pod kontrolu.

– Otpad neće moći da se odlaže ni na privatnim, a ne samo na javnim površinama – kaže zamenik gradonačelnika. Izmenom propisa predvidećemo oduzimanje vozila onima koji stvaraju divlje deponije. Tražio sam da se u okviru izmena Zakona o planiranju i izgradnji uvede da budući investitori pre dobijanja upotrebne dozvole prilože dokaz o kretanju građevinskog otpada. Zakon o buci, koji Grad priprema sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, ući će u skupštinsku proceduru nadam se u junu – istakao je Vesić.

On je ubeđen da će Zakon o buci sniziti decibele lokalnim kabadahijama, jer će svaki milicionar moći da oduzme pojačalo ili zvučnik koji „ne da snu na oči”.

Odgovarajući na pitanje kako Grad planira da očisti „divlja” smetlišta, budući da će na novoj deponiji u Vinči moći da se odlaže samo sortirani otpad, Vesić je precizirao da „Gradska čistoća” pravi reciklažna dvorišta na svih 17 gradskih opština.

– U Mladenovcu radimo jedno od prvih reciklažnih dvorišta i kada to završimo „Čistoća” prelazi na posao sortiranja svega što se ne radi na glavnoj deponiji u Vinči. Osim zahteva da investitori prilože potvrdu o lokaciji na kojoj su odlagali građevinski otpad, situaciju poboljšava i što će na novoj deponiji u Vinči početi da radi postrojenje za preradu šuta, odnosno građevinskog otpada. Novi proizvod, koji nastane u toj fabrici za preradu, koristiće se za gradnju lokalnih puteva kao što se to radi u Evropi – naveo je Vesić.

Podsetio je da se u Beogradu toliko mnogo gradi da kapacitet deponije u Vinči nije dovoljan.

– Zato ćemo napraviti tri manje deponije sa postrojenjima za preradu, pa će investitori moći da biraju lokaciju na kojoj će odlagati šut. Nekom će one biti bliže od Vinče. U Surčinu ćemo uskoro graditi deponiju kabastog otpada, koji će se tamo prerađivati – rekao je zamenik gradonačelnika.

Rekao je da će Grad suzbiti taloženje smeća za novčanu nadoknadu, tako što će za prekršioce povećati kazne na 100.000 dinara.

– Osim toga, moći ćemo i da oduzmemo vozila onima koji istovaruju otpad nelegalno. U te promene krećemo tokom jeseni kako bahati sugrađani ne bi mogli da zloupotrebljavaju ni površine u privatnom vlasništvu, a ne samo u javnom, kako je sada. Postavljaćemo kamere, a prigradske opštine će uvesti poljočuvarske službe. Prava je šteta što su nekad ukinute – rekao je Vesić.

Pojasnio je da suštinu Zakona o buci čini to što lokalnim samoupravama omogućuje da na licu mesta sankcionišu one koji prave buku, ali i da oduzmu predmete koji je stvaraju. Svi komunalni milicionari imaće merače jačine zvuka koje će moći da upotrebe odmah, za čiju kupovinu smo u Beogradu već opredelili sredstva. Do sada je ekološka inspekcija morala da se najavi i da angažuje ovlašćenu firmu koja meri buku, a ugostitelji, naravno, za to vreme smanje muziku. Ugostitelji će u budućnosti, da bi mogli da emituju muziku posle ponoći, morati da ugrade akustičnu izolaciju. Za to će im biti ostavljen razuman rok od nekoliko godina. U skladu sa normama koje će propisati Arhitektonski i Mašinski fakultet, izolacijom ćemo trajno rešiti probleme koje stvaraju isparenja i mirisi, koji nisu ništa manji problem od buke – precizirao je Vesić.

Na pitanje kada će biti uspostavljeni kriterijumi za postavljanje objekata na vodi, zamenik gradonačelnika je rekao da očekuje da i taj zakon uđe u maju u skupštinsku proceduru.

– Kada bude usvojen, u obavezi smo da donesemo plan postavljanja objekata. Grad je dobio nadležnost da uređuje propise i naplaćuje naknadu za postavljanje ovih objekata, za koje od 2011. godine nije naplatio ni dinar. Vodićemo računa da svi splavovi dobiju legalne priključke za vodu i struju, da ne smeju fekalije da izbacuju u reku, kao i da budu u obavezi da čiste priobalje. Da bi dobili mesto, novi splavovi mroaće da imaju saglasnost Zavoda za urbanizam – precizirao je Vesić.

On je naveo da još nije određena visina takse, ali će to biti razumna cena koju će moći da plate i biće dogovorena sa udruženjima ugostitelja. Splavovi jesu posebnost prestonice, ali moraju da budu uređeni, kao i sve drugo.

Kako je svako posečeno stablo građanima „trn u oku”, Vesić je rekao da će se to preduprediti tako što će „Zelenilo” u maju nabaviti skupu mašinu koja vadi celo drvo sa korenom, kako bi se spaslo svako zdravo stablo koje mora da se poseče zbog gradnje. Onda to drvo, kako je rekao, može da se premesti nekoliko metara dalje ili na neko drugo mesto.

Vesić je najavio da će u junu biti pušten u rad novi gradski sajt, rađen po uzoru na pariski, koji će biti sličan vizuelnom dizajnu novinarskih portala.

– Imaćemo video-produkciju, analize, animacije i vesti o razvoju grada. Beograđani će moći da se prijave, postave pitanja, ostave podatke i dobiju odgovore na svoj imejl, SMS. Građani će moći da dobiju informaciju o tome koliko će, na primer, trajati radovi u njihovom kraju. Takođe, stizaće im informacije o promeni trase linija autobusa koje prolaze kroz njihov deo grada, a imaćemo i mogućnost glasanja za projekte. Na ovom projektu lično radim skoro dve godine i smatram ga jednim od najvažnijih. Svaka građanka i građanin moći će u svakom trenutku da budu obavešteni o svakom događaju u gradu, o radovima, havarijama, promenama, investicijama – rekao je Vesić.

U njegovom kabinetu svoje mesto imaju i čak četiri zastave. Osim Srbije i Beograda, Vesić je posebno ponosan na simbole Vizantije, odnosno Romejskog carstva na zlatnoj podlozi i na crveni barjak Nemanjića.

– Bez Vizantije, naša vera, kultura i istorija bili bi drugačiji, rekao je Vesić, i dodao da je zlatnu zastavu dobio za rođendan od saradnika.