četvrtak, 10. jun 2021.

Gradonačelnik Radojičić prisustvovao liturgiji u Vaznesenjskoj crkvi

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić pozvao je danas pre početka liturgije u Vaznesenjskoj crkvi sve Beograđane i Beograđanke da učestvuju u litiji povodom gradske slave – Spasovdana. Liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi služio je patrijarh Porfirije sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, a uz brojne Beograđane obredu je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

– Koristim ovu priliku da Beogradu i svim njegovim stanovnicima čestitam slavu. Danas je lep dan i posle više od godinu dana borbe sa virusom korona imamo takve statističke pokazatelje koji nam govore da možemo da se okupljamo. Tokom dana bićemo posvećeni gradskoj slavi, a u 19 časova ispred Vaznesenjske crkve krenuće litija koju će predvoditi patrijarh srpski Porfirije, i uz mošti Svete Petke, despota Stefana Lazarevića i izvornog barjaka Grada Beograda doći do Hrama Svetog Save. Pozivam sugrađane da zajedno sa nama učestvuju u litiji i da se na taj način pomolimo za Beograd i Beograđane. Da se setimo svih koji su izgubili borbu sa virusom korona i zahvalimo svima koji su se sa nama borili, pre svega medicinskim ali i svim drugim radnicima koji su se zajednički, organizovano borili protiv kovid infekcije – kazao je gradonačelnik Beograda.

Radojičić je istovremeno podsetio da bi trebalo da budemo i dalje oprezni jer još uvek postoje rizici, ipak značajno manji nego u prethodnom periodu.

– Pozivam sugrađane da se u litiji pridržavaju mera na koje će ih redari sve vreme podsećati, odnosno da idu u takozvanim blokovima i ne budu suviše blizu jedni drugima u koloni. Naši redari imaće besplatne maske za sve sugrađane koji ih u tom trenutku ne budu imali, kako bismo smanjili svaki rizik od infekcije – rekao je Radojičić.

Govoreći o Spasovdanu, Radojičić je izrazio zadovoljstvo što mu je pripala ta čast da ove godine bude domaćin gradske slave.

– Spasovdan je divan pravoslavni praznik, a kada ste još i domaćin slave, to osećanje ne možete izraziti rečima. Na barjaku piše „Ko krsno ime slavi, njemu i pomaže” i to je poruka našeg okupljanja i slavlja. Kao što i naše porodice slave, tako to čini i Grad i još jednom koristim priliku da svim sugrađanima čestitam slavu i poželim sve najbolje – kazao je Radojičić.

Otkada je despot Stefan Lazarević 1403. godine dao Beogradu status prestonice, u čast obnove i napretka Beograd je kao svoju slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan.

Stara zavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje – vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili kako je u narodu uobičajeno Spasovdan jedan je od deset praznika posvećenih Hristu, spada u pokretne praznike i uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.