ponedeljak, 18. septembar 2023.

Grad Beograd posebnu pažnju posvećuje najmlađima i onima koji rade sa decom

Grad Beograd posebnu pažnju posvećuje najmlađima, ali i onima koji rade sa decom, a to pokazuju odluke o povećanju plata zaposlenih u predškolskim ustanovama, kao i besplatni vrtići i udžbenici za osnovce i predškolce, izjavila je zamenica gradonačelnika Vesna Vidović.

Ona je gostujući na TV Hepi rekla da je veoma važno da se vrati ugled prosvetnim radnicima, kao i svima onima koji rade sa našom decom.

– Postoje različiti načini za to, a jedan od njih je i materijalni deo. Što se tiče povećanja plata, Vlada Srbije donela je odluku da se od 1. septembra plate zaposlenima u prosveti, a osim toga i medicinskim sestrama i negovateljicama, povećaju za pet i po odsto. Na poslednjoj sednici Skupštine Grada Beograda rebalansom budžeta predviđeno je da se osnovica zarade u predškolskim ustanovama u Beogradu poveća za 16 odsto. Do sada je uvećana za šest, a biće i za dodatnih 10 odsto. To znači da će najveći broj zaposlenih u predškolskim ustanovama imati platu oko 100.000 dinara, a to je početna plata bez dodataka – precizirala je Vidovićeva.

Ona je podsetila da su ranije bile velike liste čekanja za upis u vrtiće, ali kada je Grad uveo subvencije za privatne vrtiće dosta se toga promenilo.

– Danas imamo oko 80 hiljada mališana u beogradskim vrtićima. Od ovog septembra vrtići su besplatni, odnosno za decu koja idu u državne vrtiće boravak u istim je besplatan, a kada je reč o privatnim vrtićima Grad subvencioniše ekonomsku cenu državnog vrtića – rekla je zamenica gradonačelnika.

Prema njenim rečima, besplatni udžbenici, kao i besplatni vrtići predstavljaju veliku olakšicu za kućni budžet, pogotovo ako porodica ima više dece za koju u septembru treba izdvajati dosta novca.

– Komplet udžbenika košta do 20.000 dinara, a osim toga izdatak su i školski pribor i dosta drugih stvari koje ne mogu da se odlože. Nama kao Gradu Beogradu cilj je bio da u septembru, kada su troškovi povećani, rasteretimo roditelje, što su građani i podržali. Ako želimo više dece onda treba da obezbedimo da porodice mogu to ekonomski da izdrže – zaključila je Vidovićeva.