četvrtak, 16. maj 2024.

Ključevi za dve izbegličke porodice u Zemunu

Predsednik gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević je sa saradnicima i pomoćnicom komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije Dušicom Popović uručio ključeve stanova za dve izbegličke porodice, koje će od sada živeti u Zemun polju, saopštavaju iz ove gradske opštine.

– Velika je privilegija podeliti radost sa našim sunarodnicima izbeglim iz Knina pre tri decenije, sa porodicama Martinović i Starčević, prilikom potpisivanja ugovora i dodele ključeva. Njihov podstanarski život je sada završen. Opština Zemun, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, nastavlja da pomaže najugroženijima. Naša obaveza je da na svaki način unapredimo položaj izbeglih i interno raseljenih lica. Ovaj projekat stambenog zbrinjavanja kao konkretna pomoć svakako poboljšava životne uslove i unapređuje integraciju naših sugrađana u društveni život lokalne zajednice – rekao je Gavrilo Kovačević.

Pomoćnica komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije Dušica Popović istakla je da razgovori sa korisničkim porodicama pružaju još veću motivaciju u zbrinjavanju svih izbeglih lica na teritoriji cele Srbije radi rešavanja njihovog stambenog pitanja. 

– Komesarijat je Opštini Zemun dodelio sredstva pomoći za 160 porodica. Nastavljamo da radimo sa istom posvećenošću, kako bi svaka porodica imala adekvatan smeštaj i osnovne uslove za život – rekla je Popovićeva.

Tokom prethodnih godina, Gradska opština Zemun je uz podršku Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije kroz različite vidove pomoći pružila podršku za 563 porodice izbeglica i interno raseljenih lica. Ova podrška uključuje dodelu stambenih jedinica, građevinskog materijala, ekonomsko osnaživanje, kao i dodelu paketa hrane, ogreva i jednokratnih novčanih pomoći.

Gradska opština Zemun u 2024. godini aplicirala je na sva četiri javna poziva Komesarijata koja su namenjena za dodelu pomoći za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom i dodelu paketa građevinskog materijala za izbeglice i interno raseljena lica dok su u raseljeništvu.