Saradnja Beograda i Čikaga

 

Povelja o bratimljenju Čikaga i Beograda potpisana je 7. juna 2005. godine, prilikom posete delegacije Grada Beograda, koju je predvodio gradonačelnik Nenad Bogdanović, Sjedinjenim Američkim Državama. Tekst Povelje sadrži odredbe po kojima će dva grada razvijati bratske odnose na bazi saradnje, ravnopravnosti i zajedničke koristi radi unapređenja i širenja kulturne i ekonomske saradnje i trgovinskih odnosa. Pored toga, predviđena je i razmena u oblasti turizma, obrazovanja, medicine, nauke, tehnologije i sporta, kojom će se pomoći dalji napredak prijateljstva između dva naroda i naših zemalja. Beograd je time postao 25. grad koji se zbratimio sa ovom tromilionskom metropolom, pored Atine, Birmingema, Hamburga, Milana, Moskve, Pariza, Šangaja i Toronta.

U martu 2007. godine potpisan je Sporazum o bratimljenju između Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ i  Osnovne škole „Ogden“ iz Čikaga.

Radmila Hrustanović, pomoćnica gradonačelnika za razvoj i međunarodnu saradnju, boravila je od 27. do 29. aprila 2009. godine na forumu „Chicago Global Cities”. Prvog dana foruma tema je bila ekonomski oporavak čiji lideri treba da budu gradovi, a u naredna dva dana održane su radionice na teme urbanog planiranja i izgradnje, održivih gradova i ljudskih resursa, odnosno ulaganja u građane.

Učenici Srednje škole „Ogden”, u pratnji direktora Kena Starala i profesora škole, boravili su od 8. do 18. maja 2009. godine u Beogradu. Tom prilikom su ih u Starom dvoru primili Radmila Hrustanović i Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada Beograda.

U okviru programa saradnje pobratimljenih gradova pripremljen je novi program pod nazivom „Chicago Sister Cities Medical Initiative Program”, koji je započeo kad i 11. godišnji Lin Sevidž sinpozijum o raku dojke, koji se održao od 1. do 4. oktobra 2009. godine. Jedan od domaćina bio je i Beogradski odbor za saradnju pobratimljenih gradova. Iz Beograda je Simpozijumu prisustvovala dr Jasmina Mladenović, sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Delegacija grada Beograda, predvođena gradonačelnikom Draganom Đilasom, boravila je od 26. do 28. oktobra 2009. godine u bilateralnoj poseti Čikagu. Tom prilikom organizovan je susret sa gradonačelnikom Čikaga Ričardom Dejlijem, kao i sastanci na aerodromu „O’Hare”, u Policijskoj upravi, Centru za vanredne situacije (OEM), Centru za urbanizam, Gradskoj čistoći i održavanju ulica i Gradskom vodovodu. Dogovorena je razmena stručnjaka u oblasti urbanizma, gradske čistoće i održavanja ulica, kao i policijska saradnja.

Osnovna škola „Miloš Crnjanski” se 2009. godine uključila u multimedijalni projekat „World Art Chicago”, koji obuhvata internet izložbe radova učenika na zadatu temu. Naredne godine 20 beogradskih osnovnih i srednjih škola se prijavilo za učešće u ovom projektu.

Milan Vuković i Iboja Stojanović, sekretar i zamenik sekretara Sekretarijata za urbanizam, posetili su od 2. do 4. juna 2010. godine Čikago i sastali se sa predstavnicima čikaških službi koje se bave ovom oblašću.

Povelja o bratimljenju između Treće beogradske gimnazije i Srednje škole „Ogden” iz Čikaga potpisana je 22. novembra 2010. godine u prostorijama Treće beogradske gimnazije. Tom prilikom je Tatjana Pašić, pomoćnica gradonačelnika Beograda, primila direktora, predavače i učenike čikaške srednje škole „Ogden“.

Deca i profesori iz državne škole „Ogden” iz Čikaga, sa kojom Osnovna škola „Miloš Crnjanski” i Treća beogradska gimnazija sarađuju nekoliko godina u okviru programa bratimljenja gradova i škola, boravili su u Beogradu od 6. do 15. maja 2011. godine. Gosti su bili smešteni u domove kod svojih vršnjaka, učestvovali su u radionicama koje su pripremili domaćini iz beogradskih pobratimljenih škola, pripremljen im je program obilaska Beograda i prijem u Skupštini grada Beograda.

Pomoćnica gradonačelnika i predsednica Odbora za saradnju Beograda sa Čikagom Tatjana Pašić bila je domaćin prijema sa zamenicom sekretara za obrazovanje Dragicom Moro. Prijemu su prisustvovali i gosti iz Ohrida i Beča, koji su boravili u Beogradu povodom projekta „Kultura bez granica”. Zahvaljujući Turističkoj ogranizaciji Beograda i preduzeću „Lasta”, grad Beograd je za jedanestoro gostiju iz Čikaga pripremio raznolik program obilaska srpske prestonice. Osim obilaska grada, deca su posetila Smederevo, Golubac i Srebrno jezero.

„Teslini dani” održani su u Čikagu od 5. do 28. avgusta 2011. godine. Počeli su otvaranjem izložbe „Iskra genija Nikole Tesle” (The Genius Spark of Nikola Tesla). Otvaranju je prisustvovala i pomoćnica gradonačelnika Beograda i predsednica Odbora za saradnju bratimljenih gradova Beograda i Čikaga Tatjana Pašić, kao i direktor Muzeja „Nikola Tesla” Vladimir Jelenković. Ovim povodom se na jednom mestu okupilo oko 400 naučnika, državnika i diplomata, predstavnika administracije grada Čikaga i eminentnih ličnosti iz srpske dijaspore.

Gradonačelnik Čikaga Ram Emanuel je u čast velikog naučnika proglasio 6. avgust za Dan Nikole Tesle, sa željom da svi građani Čikaga učestvuju u slavlju i prepoznaju istoriju prijateljstva i kulturne i naučne razmene koja ujedinjuje Čikago i Beograd.

Izložbu je organizovala Naučna i tehnološka fondacija grada Čikaga, u partnerstvu sa Muzejom „Nikola Tesla” iz Beograda, Odborom za saradnju bratimljenih gradova Beograda i Čikaga i Konzulatom Republike Srbije u Čikagu. Više informacija o događaju može se pronaći na web-stranici www.teslaexhibitchicago.com.

Deca i profesori iz državne škole „Ogden” iz Čikaga, sa kojom Osnovna škola „Miloš Crnjanski” i Treća beogradska gimnazija sarađuju nekoliko godina u okviru programa bratimljenja gradova i škola, boravili su u Beogradu od 9. do 20. maja 2012. godine. Ovo je šesta poseta profesora i učenika ove škole, a tokom desetodnevnog boravka deca iz Čikaga učestvovala su u radionicama koje su pripremili domaćini iz beogradskih pobratimljenih škola, pripremljen im je program obilaska Beograda i prijem u Skupštini grada Beograda gde ih je dočekala Tatjana Pašić, pomoćnica gradonačelnika i predsednica Odbora za saradnju Beograda sa Čikagom.

Učenici su posetili Kalmegdan i Beogradsku tvrđavu i vozili se otvorenim autobusom po Beogradu. Takođe su posetili i Muzej Nikole Tesle u kome se nalazi najveća svetska zbirka dokumenata o Teslinom životu i radu.  Učenici škole „Ogden“ su dosta vremena provodili u pratnji učenika bratskih škola „Miloš Crnjanski“, koja je za njih organizovala i Festival nauke, kao i Treće beogradske gimnazije. Osim upoznavanja Beograda, deca su zajedno išla i na kuglanje, kao i da večeraju u Skadarliji i tako na pravi način dožive gostoljubivost Beograđana.

Delegacija Grada Beograda, predvođena Draganom Đilasom, gradonačelnikom Beograda, boravila je od 8 do 12. oktobra 2012. godine u poseti Sjedinjenim Američkim Državama. Poseta delegacije Beograda, koju su osim gradonačelnika Đilasa činili i Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada Beograda i Aleksandar Bijelić, gradski menadžer, je započela u Čikagu, susretom sa prvim čovekom grada, Ramom Emanuelom. Ovo je bila druga poseta gradonačelnika Đilasa Čikagu i prvi susret sa sadašnjim gradonačelnikom Čikaga. Prilikom ovog susreta bilo je reči o iskustvima gradova u oblasti finansiranja i izgradnje kapitalnih infrastrukturnih projekata, saobraćaja i javnog gradskog prevoza, kao i o modalitetatima buduće saradnje. Delegacija Grada Beograda je posetila i čikaški Centar za vanredne situacije, kojom prilikom je bilo reči o uspostavljanju saradnje, pre svega kroz razmenu iskustava u ovoj oblasti.

Gradonačelnik Đilas je najavio da će Čikagu biti predat „Strawberry Tree” (solarni punjač za mobilne telefone), projekat koji je osmislila grupa mladih srpskih naučnika.