Srpska pravoslavna crkva

 

PATRIJARŠIJA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE
Kralja Petra I 5, tel. 328-2593, www.spc.rs

Sadašnja zgrada Patrijaršije sazidana je 1934-35. godine po projektu arhitekte Viktora Lukomskog. Zgrada ima četvrtastu osnovu, solidne je građe i monumentalnih oblika. Na glavnoj fasadi, prema Sabornoj crkvi, ističe se impozantni portik sa oniskim stubovima i lučno oblikovanim portalom, nad kojim je izvajan grb Srpske patrijaršije. Na gornjem delu iste fasade, u niši, nalazi se mozaička kompozicija sa likom svetog Jovana Krstitelja. U istočnom delu zgrade nalazi se kapela posvećena svetom Simeonu Mirotočivom. U njoj se nalazi duborezni ikonostas, rad ohridskih majstora, sa ikonama koje je 1935. godine naslikao Vladimir Predojević.

U Patrijaršiji se nalaze Biblioteka i Muzej Srpske pravoslavne crkve.

SABORNA CRKVA
Kneza Sime Markovića bb, www.saborna-bgd.spc.rs

Sagrađena je 1837-40. godine po nalogu kneza Miloša Obrenovića, a po projektu i planovima pančevačkog graditelja A. F. Kverfelda, u stilu klasicizma sa elementima kasnog baroka. Posvećena je Svetom arhanđelu Mihajlu. Unutrašnjost hrama je bogato ukrašena. Duborezni pozlaćeni ikonostas izradio je vajar Dimitrije Petrović, a ikone na ikonostasu, pevnicama, tronovima i predikaonici, kao i kompozicije na zidovima i svodovima, naslikao je Dimitrije Avramović, jedan od najistaknutijih srpskih slikara 19. veka.

Posebnu vrednost predstavlja crkvena riznica. U crkvi se nalaze mošti svetog cara Uroša i svetog despota Steve Štiljanovića, kao i grobnice crkvenih poglavara i srpskih vladara iz dinastije Obrenović (Miloša, Mihaila i Milana). Ispred glavnog portala sahranjena su dva velikana srpske kulture: Dositej Obradović i Vuk Stefanović Karadžić.

Svetosavska omladinska zajednica
Gospodar Jevremova 42, tel. 628-694
sozbg.rs