Kulturna i prirodna dobra

 

Na području Beograda nalazi se gotovo 300 spomenika kulture, među kojima su 57 od izuzetnog i velikog značaja za kulturu Srbije i Beograda. Tri prostorne kulturno-istorijske celine (ulica Kneza Mihaila, Topčider i područje oko Dositejevog liceja) i arheološko nalazište Belo brdo u Vinči proglašeni su za dobra od izuzetnog značaja, a tri prostorne kulturno-istorijske celine (Gročanska čaršija - Bulevar oslobođenja, Kosančićev venac, staro jezgro Zemuna) i dva znamenita mesta (Bojčinska šuma i Spomen-groblje oslobodilaca Beograda 1806) za dobra od velikog značaja za kulturu. Ustanove za zaštitu brinu i o dvadesetak arheoloških nalazišta na području Grada.

Od objekata proglašenih za kulturna dobra značajniji su: Beogradska tvrđava, Saborna crkva, Spomenik Neznanom junaku na Avali, Spomenik na mestu smrti despota Stefana Lazarevića (Crkvine kod Mladenovca), Groblje oslobodilaca Beograda, kasnorimska grobnica u Brestoviku, Crkva brvnara u Vraniću, rodna kuća vojvode Stepe Stepanovića, Konak kneginje Ljubice, Kapetan Mišino zdanje. Lepotu beogradskih trgova i parkova u deset gradskih opština upotpunjuju 192 spomenika kao i 237 skulptura. U prigradskim opštinama ima oko 70 spomenika i skulpturalnih dela.

Na području grada Beograda zaštićeno je 37 prirodnih dobara, a od toga najviše je dugovečnog i retkog drveća. Među njima je stablo hrasta lužnjaka Melnice u sopotskom selu Nemenikuće, starosti više od 230 godina. Tu je i grupa od devet hrastova kod Jazića kolibe u Obrenovcu, starosti oko 180 godina, zatim platan zasađen prilikom gradnje Konaka kneza Miloša Obrenovića 1834. i stogodišnje stablo kedra koje je zasadio Josif Pančić u Tolstojevoj ulici na Savskom vencu.

Među zaštićenim prirodnim dobrima nalaze se i Banjička šuma, gde se gnezdi preko 70 vrsta ptica. "Mašin majdan" kod Letnje pozornice u Topčideru (geološki sloj iz perioda gornje krede), "Miocenski sprud" na Tašmajdanu i "Morski neogeni sprud" ispod spomenika "Pobednik" na Kalemegdanu, koji predstavljaju ostatke mediteranskog stadijuma u istoriji Panonskog mora.

Memorijalni prirodni spomenici su: Bojčinska šuma na području Zemuna i Stablo lučnog jasena u lazarevačkom selu Šopići (Šopićanski lug). Veliko ratno ostrvo na Dunavu, stanište retkih i ugroženih ptica močvarica i reprezentativna morfološka i geološka tvorevina, pod prethodnom je zaštitom države.