уторак, 4. октобар 2022.

Никодијевић: Град Београд потпуно спреман за грејну сезону, грађани не треба да брину

Град Београд је припремио довољно енергената за ову грејну сезону, систем је потпуно спреман и грађани не треба да брину јер ће станови бити топли, изјавио је председник Скупштине града Никола Никодијевић.

Он је гостујући у „Београдској хроници” прецизирао да се грејање може пустити када просечна дневна температура буде испод 12 степени. 

– Не смањујемо температуру у становима, она остаје према одлуци Скупштине града 20 степени, плус-минус један степен и грејаћемо док год буде било потребе. Пратимо временску прогнозу и у сталној смо комуникацији са нашим хидрометеоролошким заводом сваке године, а ове посебно, јер је борба за енергенте у читавом свету, а истовремено се боримо за што већу уштеду када су у питању наши системи. Било би добро да се понашамо рационално, али нећемо дозволити да станови буду хладнији него што су били претходних година, јер би то било оптерећење пре свега на ЕПС. Ми ћемо се као Град Београд трудити да сачувамо електроенергетску стабилност читаве Србије, тако што ће станови бити топли – рекао је председник градског парламента.

Он је подсетио да је председник Александар Вучић почео са набавком енергената када нико о томе није ни говорио. 

– Зато имамо довољно залиха и у Банатском двору, и у Мађарској, а ЈКП „Београдске електране” је склопило уговор са „Србијагасом”, што значи да имамо загарантовану количину гаса. У случају да не буде редовна испорука гаса, што је мало вероватно, као одговорни људи спремили смо и алтернативу, а то је мазут. У овом тренутку имамо 37.000 тона мазута, што је изнад законског минимума – навео је Никодијевић.

Он је објаснио да функционалне пробе служе да се види да ли је систем спреман за грејну сезону, те да пробе обухватају испитивање пумпи, котлова, а крајњи корисници – грађани тада немају топлу воду у радијаторима.   

– Пробе су почеле јуче на општинама Чукарица и Младеновац и у том делу града није било проблема. Данас је на реду Нови Београд, општина са заиста великим бројем корисника, а онда настављамо даље и очекујемо да се ове пробе заврше до петка, односно суботе – рекао је Никодијевић.

Говорећи о радовима у Булевару деспота Стефана, Никодијевић је истакао да је ребалансом буџета Града издвојено додатних 900 милиона динара за асфалтирање улица.

– Укупно је за ову и наредну годину издвојено 4,2 милијарде динара за асфалтирање, реконструкцију и санацију улица у нашем граду. Трудимо се да се не ради преко дана када је најгушћа фреквенција саобраћаја. Радови се изводе у три смене, а у деловима града где је велики број становника трудимо се да трећу смену завршимо до 22 часа, како грађане не бисмо узнемиравали током ноћи. Водимо рачуна о томе да се ради у периодима када је мања фреквенција саобраћаја, управо због тога да не бисмо стварали додатне гужве – рекао је председник градске скупштине.

Он је додао да је неопходно да се ради на реконструкцији београдских улица.

– Имамо план и програм за санацију и реконструкцију градских улица, и оно што је најхитније, то ће бити и урађено јер Београђани заиста заслужују боље улице – закључио је Никодијевић.