петак, 24. март 2023.

Град обезбеђује бесплатне уџбенике за сву београдску децу

Град Београд, како је раније одлучено, од 1. септембра обезбедиће бесплатне уџбенике за сву београдску децу која похађају основне и средње школе на територији Београда, подсетио је Секретаријат за образовање и дечју заштиту. Средства за ту намену планирана су буџетом за 2023. годину. 

Процедура ће бити таква да ће школе бирати издаваче, а када се читава процедура заврши, новац ће бити уплаћен издавачима за комплете уџбеника за тачан број деце која су уписана у основне и средње школе у главном граду. 

Ово је одлука Скупштине Града Београда, донета на предлог градоначелника Београда, наглашава Секретаријат за образовање и дечју заштиту.

„Министарство просвете није било заинтересовано да се договоримо, те да за децу из социјално угрожених породица и других категорија којима су они до сада давали уџбенике не трошимо дупли новац. Због тога ће те породице добити дупле уџбенике, и од ресорног министарства и од Града Београда”, прецизирано је у саопштењу. 

Дакле, право на бесплатне уџбенике имаће сва деца Београда и то ће бити олакшица за родитељски буџет који ће им од нове школске године обезбедити Град.