САОПШТЕЊА за јавност

---------------------------------------

Четвртак, 18. јануар 2024.

Виши суд у Београду одбацио приговор бирача

Виши суд у Београду је данас, 18. јануара 2024. године, одбацио и последњи приговор бирача Наталије Стојменовић на Укупан извештај о резултатима избора за одборнике Скупштине града Београда, чиме је Укупан извештај о резултатима избора за одборнике Скупштине града Београда постао правноснажан, односно коначан, рекао је председник Градске изборне комисије Зоран Лукић.

Овим су избори за одборнике Скупштине града Београда, одржани 17. децембра 2023. године и поновљени на три бирачка места 30. децембра 2023. године окончани односно завршени.
Лукић је навео да су се тиме стекли и услови да Градска изборна комисија решењем додели мандате кандидатима са изборних листа које су освојиле одборничке мандате, након чега ће отпочети рокови за сазивање конститутивне седнице Скупштине града Београда.

-----------------------------------------
Понедељак, 15. јануар 2024.

Виши суд у Београду одбацио је жалбу Коалиције Србија против насиља

Виши суд у Београду одбацио је још једну жалбу Коалиције Србија против насиља.
Наиме, након што је Градска изборна комисија одбацила приговор Добрице Веселиновића и Владимира Обрадовића као изјављен од стране неовлашћеног лица, ова изборна листа је поднела жалбу суду. Овог пута као подносиоца овог правног средства навели су исправно Коалицију Србија против насиља, подносиоца изборне листе број 3, а не господу Веселиновића и Обрадовића. Овим су признали да је решење Градске изборне комисије о неовлашћеном лицу као подносиоцу приговора било исправно и у потпуности засновано на закону, истакао је председник Градске изборне комисије Зоран Лукић.

Лукић је додао да су овог пута направили још већу процесну грешку, у погледу рока за подношење жалбе, па им је Виши суд жалбу одбацио као неблаговремену.

---------------------------------------
Субота, 30. децембар 2023.

Затворена бирачка места у Београду на којима су поновљени избори

У Београду су сва три бирачка места, на којима се спроводило поновно гласање за одборнике Скупштине града Београда, затворена у 20 сати, а гласање је протекло у миру и у складу са законом, истакао је председник Градске изборне комисије Зоран Лукић.

На основу 100 одсто обрађених резултата са свих бирачких места у граду Београду, изборна листа број 1 АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - Београд не сме да стане добила је 49 мандата, изборна листа број 3 СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – ДОБРИЦА ВЕСЕЛИНОВИЋ – проф. др ВЛАДИМИР ОБРАДОВИЋ добила је 43 мандата, изборна листа број 5 ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА БЕОГРАД добила је 7 мандата, изборна листа број 13 „МИ-ГЛАС ИЗ НАРОДА, Александар Јерковић” добила је 6 мандата, као и изборна листа број 2 ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ, ТОМА ФИЛА - ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА која је добила 5 мандата, прецизирао је Лукић.

************************************************

Бирачка места отворена на време

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић изјавио је да су јутрос у 7 сати отворена сва три бирачка места у граду Београду.

Подсетио је да грађани данас до 20 сати имају прилику да гласају и бирају одборнике Скупштине града Београда на три бирачка места, у Основној школи „Драган Лукић” и вртићу „Пчелица” у општини Нови Београд, као и у Основној школи „Вук Караџић” – истурено одељење „Брђани” у општини Вождовац.

На ова три бирачка места укупно је уписано 4.629 бирача.

---------------------------------------
Понедељак, 25. децембар 2023.

Виши суд потврдио одлуку Градске изборне комисије

Виши суд у Београду је одбио још једну жалбу Коалиције „Србија против насиља” и тиме потврдио став Градске изборне комисије да није надлежна за одлучивање о поништавању и понављању избора за народне посланике Народне скупштине.

Наиме, како је истакао председник Зоран Лукић, Градска изборна комисија се поводом примљеног приговора ове Коалиције којим је тражено поништавање парламентарних избора на свим бирачким местима огласила стварно ненадлежном и приговор уступила на надлежност Републичкој изборној комисији. На овакву одлуку Градске изборне комисије уложена је жалба коју је Виши суд у Београду одбио као неосновану.

---------------------------------------
Недеља, 17. децембар 2023.

Нетачне информације о неправилностима у гласању на Врачару

Поводом написа који су се појавили у појединим медијима, према којима је на једном бирачком месту на Врачару бирач гласао без показивања докумената, Градска изборна комисија је извршила проверу ових навода.

Наиме, потпуно је нетачна информација да је на бирачком месту 36 у Основној школи „Јован Миодраговић“, на општини Врачар, један бирач гласао без претходне провере личних докумената. Градска изборна комисија је извршила проверу ових навода и према информацијама са овог бирачког места, свим грађанима тражена је на увид важећа лична карта или пасош, као и на свим другим бирачким местима у Београду.

**************************************************************************

Потпуно нетачни наводи о неправилностима на бирачким местима

Потпуно су нетачни наводи појединих медија о неправилностима на бирачким местима који наводе да је започето гласање, а да нису биле запечаћене гласачке кутије, као и да пре тога није убачен контролни лист.

Све бирачке кутије су пре почетка гласања запечаћене и у исте је стављен правилно попуњен контролни лист.

Такође ни од једног бирачког одбора са територије Новог Београда ГИК није добио информацију о неправилностима на самим гласачким местима, као ни око бирачких места.

---------------------------------------
Петак, 15. децембар 2023.

Саопштење Градске изборне комисије

Поводом изјаве једног члана Градске изборне комисије, а у вези са чувањем изборног материјала након спроведених избора, Градска изборна комисија је у обавези да обавести јавност да је изборни материјал потпуно безбедан и да се исти чува у складу са законом.
Наиме, ове изјаве у вези са безбедношћу изборног материјала након одржаних избора потпуно су нетачне и паушалне.
Изборни материјал чува се и обезбеђује у складу са законом и досадашњом праксом, уз примену свих физичко-техничких мера. Просторије за одлагање изборног материјала су под видео надзором, закључане, запечаћене и чуване од стране професионалног обезбеђења, припадника комуналне милиције и МУП-а.
Наведене изјаве имају за циљ личну промоцију и наношење штете угледу Градске изборне комисије, управе Града Београда и запослених у стручној служби, који се заједно старају о законитости организовања и спровођења избора.

Председник Градске изборне комисије
Зоран Лукић

---------------------------------------
Четвртак, 7. децембар 2023.

Почело штампање гласачких листића и осталог изборног материјала

Штампање гласачких листића за гласање на изборима за одборнике Скупштине Града Београда, који су расписани за 17. децембар, почело је данас у 10 часова у просторијама Службеног гласника.

Почетку штампања целокупног изборног материјала присуствовао је председник Градске изборне комисије Зоран Лукић.

– Штампање изборног материјала је управо почело. Штампа се 1.613.190 гласачких листића, као и збирне изборне листе, контролни формулари, записници о раду бирачких одбора, налепнице и све остало што је потребно за законито и квалитетно спровођење избора. Сада смо у фази припрема и техничке организације за спровођење изборног процеса како би 17. децембра све протекло у најбољем могућем реду, припремљено и организовано, што је у складу са досадашњом праксом Градске изборне комисије – рекао је Лукић.

Гласачки листићи штампају се на А4 формату, на папиру беле боје, заштићеним воденим жигом по целој површини.

Градска изборна комисија је претходно донела Одлуку о објављивању укупног броја бирача у Београду, Одлуку о облику и броју гласачких листића који се штампају за гласање на изборима за одборнике Скупштине Града Београда, као и Одлуку о садржају и изгледу гласачког листића за гласање на изборима за одборнике Скупштине Града Београда расписаним за 17. децембар.

------------------------------------
Среда, 6. децембар 2023.

ГИК: Сутра почиње штампање гласачких листића

Штампање гласачких листића за гласање на изборима за одборнике Скупштине града Београда расписаним за 17. децембар 2023. године почиње сутра, 7. децембра у 10 часова у штампарији Службеног гласника, саопштио је председник Градске изборне комисје Зоран Лукић.

Гласачки листићи за гласање на изборима штампаће се на А4 формату, на папиру беле боје, заштићеним воденим жигом по целој површини.

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић је нагласио да ће бити одштампано 1.613.190 гласачких листића, што одговара укупном броју бирача у Београду на дан 1. децембар 2023. године.

Он је на седници ГИК рекао да су сви чланови тог тела, посматрачи и медији позвани да присуствују почетку штампања листића у штампарији Службеног гласника (Лазаревачки друм 13-15).

ГИК је претходно донела Одлуку о објављивању укупног броја бирача у Београду, Одлуку о облику и броју гласачких листића који се штампају за гласање на изборима за одборнике Скупштине града Београда, као и Одлуку о садржају и изгледу гласачког листића за гласање на изборима за одборнике Скупштине града Београда расписаним за 17. децембар 2023. године.

-------------------------------------
Субота, 25. новембар 2023.

Виши суд потврдио одлуку Градске изборне комисије

Виши суд у Београду потврдио је својим решењем одлуку Градске изборне комисије, којом је одбачен приговор Коалиције „Србија против насиља” као неблаговремен, саопштено је из Градске изборне комисије.

Ова коалиција је након истека рока поднела приговор на проглашење изборне листе „Руска странка - Слободан Николић”, који је као неблаговремен одбачен.

Одлучујући по жалби овлашћених лица, Виши суд у Београду је жалбу одбио и потврдио решење Градске изборне комисије.