Сарадња Београда и Крфа

Српско-грчко пријатељство има дугу традицију снажних веза захваљујући вишеструким културним, историјским и политичким чиниоцима који су одиграли важну улогу у развоју добрих билатералних односа две земље. Између Грчке и Србије склопљени су на разним нивоима и у различитим областима многи билатерани споразуми који се односе на сарадњу у области науке и образовања, у области развоја туризма, економије и технолошког развоја, међународног транспорта путника и роба, авионског превоза и сарадњу судства.

Протокол о сарадњи између града Београда и општине Крф потписан је 23. септембра 2009. године, а 25. фебруара 2010. године градоначелници Драган Ђилас и Сотирис Микалеф у Београду су потписали Повељу о братимљењу између града Београда и општине Крф. Београд и Крф су као кључне области сарадње подвукли културу, образовање, туризам, медицину и спорт.

Том приликом општина Крф понудила је своју стручну помоћ у кандидатури Београдске тврђаве за добијање статуса споменика под заштитом UNESCO, будући да је Крф успешно спровео кандидатуру за стари део Крфа, који је тај статус добио 2007. године.

Представници града Београда приликом посете Крфу септембра 2010. обишли су Видо (маузолоеј и спомен плочу братимљењу Крушевца и Крфа), Агиос Матеос (споменик борцима Дринске дивизије, спомен чесму и спомен бисту Јанису Јанулису), Гувију (спомен плочу на месту искрцавања српске војске у Гувији) и Српску кућу у граду Крфу. Одлучено је да ће Београд одвојити средства за њихову рестаурацију, санацију и одржавање. Писмо о намерама, којим је установљена подршка града Крфа Београду у процесу подношења кандидатуре Београда за Европску престоницу културе 2020. године. Поред тога било је разговора о могућностима стварања повољнијих услова за боравак ђачких екскурзија ученика београдских основних и средњих школа на Крфу и организовања посета српским споменицима на овом Грчком острву.

Градоначелник Београда Драган Ђилас и председник Скупштине града Александар Антић разговарали су почетком 2011. године у Београду са делегацијом Крфа о даљем унапређењу сарадње два града побратима. Састанку су присуствовали градоначелник острва Крф Јоанис Трепеклис, амбасадор Грчке у Београду Димостенис Стоидис, помоћница градоначелника Татјана Пашић, заменик председника Скупштине града Зоран Алимпић и градски архитекта Дејан Васовић.

Овом приликом речено је да би сарадњу Београда и Крфа требало унапредити конкретним примерима из области културе на локалном новоу. Идеја је да у наредном периоду град издвоји новчана средства која ће бити намењена за обнову и одржавање објеката и споменика од значаја за српску историју на Крфу. Посебно је наглашено да Наша два народа повезује историја и бројне сличности, а развоју добрих односа Београда и Крфа допринеће и отварање Куле Небојша у Београду . Пријатељство Београда и Крфа требало пренети и на генерације које долазе.