петак, 29. мај 2020.

Установе социјалне заштите у Београду постепено настављају рад након ванредног стања

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић одржала је данас састанак са директорима установа социјалне заштите и представницима Градског завода за јавно здравље Београд, на коме се разговарало о наставку рада установа након укидања ванредног стања.

Циљ састанка био је договор учесника о предузимању свих превентивних и заштитно-епидемиолошких мера са циљем очувања здравља, безбедности и заштите живота свих корисника услуга социјалне заштите, као и адекватног коришћења заштитне опреме.

Станисављевићева је нагласила да су на основу Одлуке о проглашењу ванредног стања спроведене све активности у складу са инструкцијама, упутствима, препорукама и мерама које су добијене од стране надлежних органа, а у циљу заштите живота и здравља корисника и запослених.

– Након укидања ванредног стања, Секретаријат редовно одржава састанке са директорима установа социјалне заштите, како би се предузеле све превентивне мере, те да би се установе социјалне заштите у фазама полако враћале на начин пружања услуга као и пре ванредног стања. Наравно, уз строго придржавање свих прописаних мера од стране надлежних органа Владе, министарстава, других тела и органа Владе и Градског штаба за ванредне ситуације на територији града Београда – рекла је секретарка.

Она је навела да су на овом састанку, у складу са препорукама и планом мера достављеним од стране Градског завода за јавно здравље, договорени даљи кораци и поступања за поново покретање услуга, како би се обезбедила максимална сигурност и безбедност свих ангажованих лица.

Према њеним речима, разговарало се и о адекватној употреби заштитне опреме у установама социјалне заштите, где је подељено више од осамдесет хиљада маски, али и друга заштитна опрема.

– Наставићемо са редовним дезинфиковањем објеката. На овај начин штитимо и кориснике и запослене, јер епидемија вируса корона и даље је присутна у нашој земљи, те морамо бити опрезни и одговорни. Здравље наших корисника нам је на првом месту – закључила је Станисављевићева.

Из Секретаријата за социјалну заштиту подсетили су на то да у периоду ванредног стања, у области социјалне заштите у надлежности Града Београда, ни један корисник који користи услуге социјалне заштите или овлашћени пружалац услуге, није био позитиван на вирус COVID-19.