петак, 29. мај 2020.

Никодијевић: Заједнички рад и јединствена политика кључни за победу над вирусом

Председник Скупштине града Никола Никодијевић истакао је на данашњој седници да је Град Београд на свом примеру показао како се могу постићи добри резултати када постоји државно јединство и када људи из различитих области и нивоа власти раде у истом циљу.

– Били смо земља која је успела да набави опрему у време апсолутне несташице медицинске опреме, респиратора, маски, рукавица и одела, када то нису могли много богатији и већи од нас. Ово је заслуга положаја и угледа Србије у свету који је, захваљујући државном руководству, постигла у задњих осам година. То је зато што смо имали пријатеље на истоку и западу и јер нам људи верују. Због тога смо на време успели да обезбедимо опрему за наше установе, а зато смо успели да у време несташице респиратора обезбедимо и довољно апарата за све медицинске установе. На тај начин није дошло до ситуације у којој би лекари морали да доносе тешке одлуке о томе ко ће од пацијената бити прикључен на респиратор и тако одлучивати о животу и смрти. То је државна политика коју би требало да спроводимо и у будућности – рекао је први човек градске скупштине.

Захвалио је Градском штабу за ванредне ситуације, градским предузећима, установама, заводима и волонтерима.

– Захвалност дугујемо и радницима ЈКП „ГСП Београд”, чији су возачи свакодневно радили, ризиковали да се заразе, а све са циљем да медицински радници, Војска, Полиција и остале службе које су имале готово уобичајене или чак веће радне обавезе, на време и безбедно стигну до одредишта. Такође, захваљујем радницима ЈКП „Градска чистоћа”, који су у време ванредног стања имали двоструко више посла, будући да су осим „стандардних обавеза” имали задатак дезинфекције градских улица и међублоковских површина. Њихов допринос здравственој безбедности наше деце и грађана је заиста велики. Уз све то, „Чистоћа” је радила и на запрашивању ларви комараца, као и другим активностима које су биле бројније него што је уобичајено. Захвалност дугујемо и радницима ЈКП „Београдске електране”, ЈКП „Зеленило – Београд”, ЈКП „Београдски водовод и канализација”, као и радницима осталих градских јавних предузећа, јер ниједан комунални систем у граду за време ванредног стања није стао, већ је радио у пуном капацитету како би грађанима Београда био омогућен нормалан живот у време ванредног стања – рекао је Никодијевић.

Председник Скупштине града је захвалио и градским заводима – Заводу за биоциде и медицинску екологију и Градском заводу за јавно здравље.

– То су људи који су, заједно са здравственим радницима, били на првој линији фронта и одрадили велики део посла за Београђане. Они су први улазили у установе у којима је било заражених, у установе у којима ради велики број људи, дезинфиковали су два пута дневно возила градског превоза, као и возила Хитне помоћи. Радили су током свих 24 сата, а ни данас није завршен њихов посао на дезинфекцији. Град је у Завод за биоциде и медицинску екологију у последњих неколико година уложио огромна средства и због тога смо дошли у ситуацију да будемо у могућности да у сарадњи са Заводом радимо „PCR” тестове и тестове на вирус корона, што у многим земљама које су богатије није било могуће. Град Београд има два „PCR” уређаја и ради тестове на вирус корона у Заводу за биоциде. Захваљујем и секретару за образовање и дечју заштиту Славку Гаку, јер смо имали много запослених у предшколским установама који су за време ванредног стања били пребачени у здравствене установе у којима су били испомоћ медицинским радницима. Град Београд је био спреман да отвори такозване „СОС вртиће” у случају да дође до великог броја заражених и да децу заражених родитеља нема ко да чува. Такође, захвалност дугујемо хиљадама волонтера који су радили у београдским општинама. У ситуацији у којој људи старији од 65 година нису могли да излазе из куће, требало је организовати озбиљну логистичку операцију како тим људима ниједног тренутка не зафале храна, лекови или друге потрепштине – подсетио је Никодијевић.

Он је подсетио да ово није прво ванредно стање у Граду Београду, али је прво изазвано медицинским разлозима и епидемијом.

– Велику захвалност и признање дугујемо свим здравственим радницима у Београду и Републици Србији. Заиста су били на првој линији фронта и урадили су велики део посла за све нас. Када говоримо о здравству, сада се види значај инсистирања на јачању здравственог система. Ово је једини систем који може да се избори са пошастима као што су глобална пандемија и велике здравствене катастрофе, које се с времена на време догађају у свету. Без јачања капацитета државног здравства, наша би земља прошла као Италија и Шпанија. Земља која је најбоље одговорила на овај проблем јесте Немачка, јер никада није напустила свој здравствени систем. Сада се показало исправним што смо отварали здравствене станице на територији целог Београда, као и то што је председник Вучић са Владом обнављао Клинички центар у Новом Саду и Нишу – рекао је Никодијевић и додао да је ово разлог што се гради нови Клинички центар у Београду, јер се једино тако може сачувати и гарантовати здравље људи.

Нагласио је да Град Београд наставља да улаже у примарну здравствену заштиту, јер управо је та заштита одиграла огромну улогу у борби против ове пошасти.

– Директори домова здравља су се брзо организовали, отворили „ковид амбуланте” и оне који су били заражени одвојили од оних који су имали потребу да се лече од других болести. Тако је спречен улазак заразе у здравстени систем, односно у домове здравља. То је прва и велика поука свима онима који су желели да гасе државно здравство и да га пребаце у приватан сектор. Наш посао, као одговорних људи, јесте да улажемо у државно здравство – казао је Никодијевић и захвалио свим здравственим радницима јер су одрадили велики део посла.

Зато сам, нагласио је, јако поносан на систем који су наше општине организовале.

– Ниједан једини човек није остао без неопходне бриге и помоћи наших волонтера. Хвала и градској секретарки за социјалну заштиту Наташи Станисављевић што је преузела и послове који нису били у њеној надлежности, а не треба заборавити на то да су највеће жртве у целом свету управо најстарији и људи у старачким домовима. Иако Град нема надлежности над тим институцијама, а нарочито над приватним домовима за старе, знали смо да ту не сме бити пропуста. Зато смо организовали састанке са директорима, прописали процедуре у поступању, дали неопходну заштитну опрему и обезбедили комуникацију са „ковид амбулантама” – рекао је Никодијевић, истакавши да је поносан што ради с људима који су између своје функције и живота људи одабрали да се боре за животе најстаријих.

Говорећи о раду Градског штаба, Никодијевић је истакао да је све функционисало на најбољи начин.

– Заједнички рад довео нас је до успеха у Београду и зато сам захвалан градоначелнику Зорану Радојичићу, заменику градоначелника Горану Весићу, секретару за ванредне ситуације Дарку Главашу, начелнику Градског штаба за ванредне ситуације Радету Милошевићу, као и свима који су били у нашем тиму. Хвала и свим Београђанима који су били ту да нам помогну, као и најстаријима који су поштовали све прописане мере. Зато смо и покренули акцију „Херој Београда”, јер нас је солидарност довела до тога да лакше пребродимо све тешкоће које пандемија носи са собом. Ако смо тако могли да радимо у ванредним околностима, верујем да ћемо бити још бољи и у редовним, те Београђанима обезбедити бољи и квалитетнији животни стандард – рекао је Никодијевић.