петак, 29. мај 2020.

Скупштина града донела низ важних планова детаљне регулације

Градски одборници усвојили су на данашњој седници пет планова детаљне регулације и донели одлуке о изради или измени и допуни за седам планова детаљне регулације. Планови се односе на делове општина Савски венац, Вождовац, Звездара, Сурчин, Палилула и Стари град.

Главни урбаниста Марко Стојчић изразио је захвалност свим грађевинским фирмама које су радиле и током ванредног стања и подсетио на један од важних планова детаљне регулације који је у том периоду донело Градско веће, а који се тиче даљих планова развоја комплекса Аеродрома. Када је реч о новим плановима, издвојио је план који се тиче дела центра града, познатијег као „Мањеж”, чиме ће се решити постојећи проблем граница грађевинских парцела Факултета музичке уметности и ЈДП-а, те дати могућност реконструкције, односно доградње објеката.

Главни урбаниста је посебно указао на план који је привукао пажњу јавности, наглашавајући тим поводом да су поједини натписи у медијима неистинити.

– План се тиче детаљне регулације подручја између улица Стефана Првовенчаног, Војислава Илића, Мокролушке нове и Кружног пута Падина, а суштина је изградња, то јест реализација тролејбуског депоа. На тај начин обезбедило би се измештање постојећег депоа са Дорћола – рекао је Стојчић.

Појаснио је разлику између терминуса и депоа, те да се овај први налази у срцу Дорћола, и то у делу града који би требало да се надаље развија и који је до 2013. године био „црна рупа” Београда. Како је обећао, Град је на себе преузео обавезу да се тај део Дорћола потпуно реконструише и изгради. То ће управо бити омогућено измештањем депоа, навео је Стојчић.

– Нови депо функционисаће на новој локацији, у близини станице „Ласте” и ауто-пута, што је и логично – казао је Стојчић.

Главни урбаниста је додао да ће се надаље развијати тролејбуска мрежа како би грађани били у могућности да на комфоран начин користе јавни градски превоз. Дакле, појаснио је Стојчић, депо служи за сервис и стајање тролејбуса, а терминус служи док током дана функционише јавни градски превоз. Он је на крају подсетио да је план за измештање депоа са Дорћола донет још пре пет година.

На седници је усвојен и план који се тиче комплекса „Virginia” у Сурчину, као и План детаљне регулације стамбеног насеља уз гробље Лешће, на који се чекало деценијама. Овај потоњи односи се на 140 хектара земљишта, које ће се у складу са законом потпуно трансформисати. Важан план је и онај који се тиче гасификације дела Раковице, што је од значаја за смањење загађења.