петак, 29. мај 2020.

Запослени у вртићима и прихватилиштима за старе и децу биће посебно награђени

Запослени у предшколским установама, њих 183, који су волонтирали у „ковид болницама”, као и 66 запослених у Прихватилишту за стара и одрасла лица и Прихватилишту за децу, а који су у петнаестодневним сменама били са својим корисницима, биће награђени са по 30 хиљада динара, као и посебном захвалницом Града Београда, одлучено је на данашњој седници Скупштине града.

Заменик градоначелника Горан Весић истакао је да се током ванредног стања 183 запослених у предшколским установама, од чега много више жена него мушкараца, добровољно јавило да волоинтира у „ковид болницама”.

– То је било посебно значајно за медицинске сестре и спремачице, јер су ови волонтери долазили на њихово место. Зато смо се одлучили да подржимо иницијативу градског секретара за образовање и дечју заштиту Славка Гака да им захвалимо, те ће добити по 30 хиљада динара и посебну захвалницу Града Београда. Осим њих, на иницијативу градске секретарке за социјалну заштиту Наташе Станисављевић, биће награђено и 66 запослених у овим прихватилиштима, који су били са штићеницима у сменама и проводили у карантину по 15 дана. Нису били са својим породицама и дали су све од себе да заштите кориснике Прихватилишта за стара лица и Прихватилишта за децу – истакао је Весић.

Он је прецизирао да су првог дана од када је проглашено ванредно стање затворена прихватилиша у којима је у петнаестодневним сменама радило 66 људи, који су дали заиста огроман допринос да се ни један корисник не зарази.

– Заиста су показали да су хероји и ми им кажемо једно велико хвала – истакао је Весић.

Секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак рекао је да хероји овог времена јесу здравствени радници, али и људи из предшколских установа, који су стављени на располагање Граду Београду и републичким органима.

– Ово су људи који су се одазвали на први позив и дали допринос у сузбијању пандемије.  Ова помоћ ће им добро доћи, јер поједини од њих раде за минималну зараду. Градимо 17 државних предшколских установа, од тога је већ пет у изградњи, затим основну школу у Лештанима, која је доскора била потпуно неусловна – рекао је Гак и додао да је до данашњег дана родитељима на рачун боравка њихове деце у приватним предшколским установама исплаћено 11,5 милијарди динара.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић истакла је да је главни приоритет заштита здравља и живота корисника у установама социјалне заштите, као и запослених.

– Запослени у ове две установе су се добровољно одлучили на петнаестодневну изолацију, током ког времена су били с корисницима у установи и на тај начин спречили ширење вируса у установама социјалне заштите. Имали су два циклуса ове изолације и за то време нису били са својим породицама већ све време у установама. У установама социјалне зашитите су смештени корисници којима је потребна додатна пажња и помоћ, јер су додатно здравствено угрожени. То је било веома важно јер су посебно били изложени компликацијама када је у питању вирус COVID-19 – рекла је Станисављевићева.

Она је додала да је за време ванредног стања више од 100 корисника било у Прихватилишту за одрасла и стара лица, као и више од 30 деце у Прихватилишту за децу, у којем нико није био заражен овим вирусом.

– Захваљујем свима који су помагали Секретаријату за социјалну заштиту и установама. Константна комуникација, пожртвованост и обезбеђивање свега потребног је било кључно како би имали под контролом слику у установама социјалне заштите – закључила је Станисављевићева.