уторак, 2. јун 2020.

Почела израда идејног решења за Линијски парк у Београду

Израда идејног решења за Линијски парк од Бетон хале до Панчевачког моста почела је данас, а рок за завршетак тог посла, на коме је ангажовано десет тимова младих архитеката, је 1. септембар.

Сваки тим ради идејно решење за једну целину Линијског парка, који ће се простирати на више од 4,5 километара, тако да ће бити укупно десет решења која ће чинити једну функционалну целину, рекао је за Танјуг главни градски урбаниста Марко Стојчић.

Најавио је да ће, након израде идејног решења, до краја године бити усвојен план детаљне регулације, што ће омогућити да се започне израда пројекта и прибављање грађевинских дозвола.

Очекује се да ће у првој половини следеће године, за најмање две од десет целина бити добијена грађевинска дозвола.

„У плану нам је три целине, али очекујемо најмање две, за део од пасареле код Бетон хале, преко Куле Небојша ка 25. мају. То је потез који ће се прво радити”, појаснио је Стојчић.

Осим пешачких и бициклистичких стаза, дечјих игралишта и спортских терена, навео је да ће Линијски парк садржати неколико пунктова намењених, пре свега младима.

„Биће ту неколико хабова за промоцију младих аутора из области културе – ликовних уметника, ’стрит арт’ уметника…”, навео је Стојчић.

Рекао је да је завршен рани јавни увид за план детаљне регулације, за време којег су грађани давали своје сугестије и примедбе, као и да је Урбанистички завод у сарадњи са Архитектонским факултетом урадио неколико анализа, те да постоји више од 50 предлога шта све може да садржи Линијски парк.

„На нама је да профилишемо све те захтеве и изаберемо оне који су реални за спровођење, како би целокупни Линијски парк био довољно атрактиван за све грађане”, рекао је Стојчић и додао да ће испод парка, где год је могуће, бити направљена јавна гаража.