петак, 18. септембар 2020.

Заменик градоначелника Београда са новоизабраним руководством Општине Вождовац о будућим пројектима

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас новоизабрано руководство Општине Вождовац и са њима разговарао о будућој сарадњи и заједничким пројектима.

Догађају су присуствовали начелница Градске управе Града Београда Сандра Пантелић, главни урбаниста Марко Стојчић, градска подсекретарка за урбанизам Бојана Радаковић и председница општине Вождовац Ивана Томић Илић.

Весић је подсетио да је општина Вождовац једна од највећих општина на територији града Београда, са више од 200.000 становника. Такође, како је нагласио, она је специфична општина јер има потпуно руралне, као и урбане делове, због чега грађани Вождовца имају и различите потребе.

– Наредне године ћемо реализовати неколико великих пројеката у тој општини. Потписан је уговор са извођачем радова за реконструкцију Црнотравске улице и Улице Саве Машковића. Оне сада стварају саобраћајни чеп у том делу Бањице, невезано за доба дана. Оне ће бити реконструисане у улице са четири траке, што ће омогућити комфорнији проток возила. Иначе, оне су део спољне магистралне тангенте, односно унутрашње обилазнице око Београда која ће повезати Мост на Ади и будући мост на Ади Хуји. На том потезу се налазе Булевар патријарха Павла, улице Пере Велимировића, Борска, Црнотравска, Саве Машковића, излазак из насеља Степа Степановић, затим ауто-пут, насеља Медаковић и Мокри Луг и даље деоница до места будућег моста на Ади Хуји – навео је Весић.

Он је најавио да ће се до марта 2022. године повезати ауто-пут са Мостом на Ади што ће, како је истакао, омогућити да Булевар патријарха Павла и улице Пере Велимировића, Борска, Црнотравска, Саве Машковића, као и излазак из насеља Степа Степановић имају по четири траке.

– Унутрашња обилазница се већ увелико ради и она ће грађанима омогућити значајан комфор у превозу. Далеко су одмакли радови у Булевару патријарха Павла. Стигли смо до Кошутњака, док ће до 2022. године бити завршено спајање са Мостом на Ади. Осим тога, увелико се изводе радови у Улици Пере Велимировића – појаснио је заменик градоначелника.

Весић је додао да су завршени радови на Јелезовачком колектору, који је од великог значаја за становнике Вождовца.

– Без завршетка тих радова нисмо могли да прикључимо на канализацију велики број насеља Вождовца. Током наредних месеци биће расписан тендер за изградњу канализације у Јајинцима, када ће више десетина хиљада људи коначно добити прикључак. Такође, завршавамо и два постројења за прераду отпадних вода, тачније у Пиносави и Белом потоку – нагласио је Весић.

Он је подсетио да обилазница око Београда једним делом пролази и кроз општину Вождовац. Ти радови, које изводи Република Србија, биће завршени до краја ове године, најавио је заменик градоначелника.

– Осим ових великих пројекта, у плану је уређење паркова, међублоковских површина и стамбених зграда. У наредних неколико месеци биће расписан тендер за изградњу вртића у насељу Браћа Јерковић. Радимо много, управо да би грађани Вождовца осетили да су равноправни са осталим грађанима Београда – закључио је Весић.

Председница општине Вождовац Ивана Томић Илић је истакла да Град Београд много инвестира у ову општину и додала да ће се у наредном периоду много више радити на унапређењу комуникације са грађанима.

– Грађанима који живе у удаљеним деловима Вождовца је на неки начин недоступна Општина Вождовац. Због тога желимо да направимо услужне центре и у Рипњу, Белом потоку, Кумодражу, али и да реорганизујемо функционисање унутар зграде ове општине. Циљ је да грађанима буду доступни истурени шалтери порезника, инспектора, делови писарнице, електронско бирање бројева, односно да им све буде приступачније и електронски и уживо – истакла је Ивана Томић.

Она је додала да ће се интензивирати и анкетирање грађана, односно њихово учешће у доношењу одлука у вези са оним што треба да се ради на територији њихове општине, јер је важно шта они мисле и шта очекују. Како је рекла, граћани имају право да одлучују где ће се трошити њихов новац.