петак, 18. септембар 2020.

Промоција нових бициклистичких стаза и бицикла као начина превоза

У оквиру Европске недеље мобилности, која се обележава од 16. до 22. септембра, Град Београд је као једну од активности организовао бициклиситчки доручак па су суграђани који возе бицикле или тротинете данас добили бесплатно послужење, кафу и кроасане.

Ова манифестација је одржана данас од 7 до 11 сати на локацијама новоизграђених бициклистичких стаза у Булевару Вудроа Вилсона код Београда на води, у Немањиној и Булевару Михајла Пупина.

Начелник Одељења за унапређење урбане мобилности Огњен Тодоровић рекао је да Град Београд овом акцијом промовише новоизграђене бициклистичке стазе и бициклирање као један од начина кретања. 

– Београд тренутно има око 100 километара бициклистичке инфраструктуре а у наредном периоду настављамо са ширењем бициклистичке мреже. Удео бициклистичког саобраћаја у видовној расподели кретања у Београду је тренутно 0,8 одсто, а један од циљева дефинисаних Планом одрживе урбане мобилности јесте подизање удела на четири одсто у наредних десет година. Апелујем на све наше суграђане да промене своје навике и почну са коришћењем бицикла за свакодневна кретања, а не само за рекреацију. Првенствено због нас самих, јер је бицикл, поред пешачења, једини вид кретања који позитивно утиче на наше здравље, али и на очување животне средине – казао је Тодоровић.