петак, 23. октобар 2020.

Нега стабала и редовни јесењи радови ЈКП „Зеленило – Београд”

Јавно комунално предузеће „Зеленило- Београд” у јесењем периоду, сваке године, у складу са Програмом редовног одржавања стабала у граду врши сеча сувих грана, орезивање стабала и издизање крошњи стабала. Период мировања вегетације, од јесени до пролећа је време када се ови радови изводе јер тада стабла најбоље подносе орезивање, саопштено је из овог предузећа.

„Зеленило”, као предузеће чија је основна делатност уређење и одржавање јавних зелених површина, има велику одговорност према суграђанима, њиховој имовини, осталим објектима и инфраструктури у граду. Због тога је обавеза „Зеленила” да правовремено предузима све неопходне мере на стаблима и да их одржава у стању у којем су безбедна за околину, како би суграђани и њихова имовина били заштићени. На то обавезује члан 15. Одлуке о уређењу и одржавању паркова, зелених и рекреационих површина у Београду.

У планирању активности у предузећу последњу реч има струка. На руководећим местима у оперативи ЈКП „Зеленило – Београд” раде инжењери шумарства и пејзажне архитектуре. Њихова процена је од кључног значаја за планирање радова који ће се вршити на стаблима у граду. Иако се стручњаци „Зеленила – Београд” труде да сачувају свако стабло, некада то није могуће учинити по сваку цену. Уколико се установи да су стабла небезбедна, оболела или сува, она свакако морају бити уклоњена како би се избегли немиле последице евентуалног пада стабла или гране.

У граду је дрвеће изложено загађеној средини, тешким металима, заслањеном земљишту, недостатку простора за развој крошње или корена, недостатку воде, намерним и ненамерном оштећењу дебла или кореновог система… Физиолошки ослабљена стабла подложна су нападима инсеката или гљива које даље изазивају појаву трулежи или сушење стабала и воде ка, по околину, небезбедном стаблу.

На „Зеленилу” је задатак да, поред експанзије урбанизације и изградње објеката у граду обезбеди континуирано повећање како површина под зеленилом, тако и броја стабала. То се чини континуираном садњом нових садница, и то најквалитетнијих, које су достигле одређену старост у расадницима и одмах по садњи врше добар део својих функција, а правилном негом и са пуном зрелошћу достижу максимум.

Из године у годину број и квалитет нових садница се повећава. Таквим начином планирања и реализације активности на садњи „Зеленило” обезбеђује квалитет и високу функционалност зеленила у граду, али и пријатан боравак на градским зеленим површинама.