петак, 5. март 2021.

Дупло издање Мартовског фестивала од 22. до 28. марта

Београдски фестивал документарног и краткометражног филма – Мартовски фестивал, биће одржан од 22. до 28. марта у Дому омладине, најавио је данас председник Организационог одбора овог фестивала и помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић.

Младеновић је подсетио да фестивал прошле године због пандемије вируса корона није одржан, иако је био припремљен, те да ће ове године бити одржано 67. и 68. издање.

– Мартовски фестивал је жилава културна манифестација која је издржала сва искушења од настанка 1959. године. Надам се да ће епидемиолошка ситуација бити повољна, како би се фестивал заиста одржао и полако почео да нас враћа у нормалне токове живота, што је одувек и била одлика овог фестивала – указао је Младеновић на конференцији за новинаре у Дому омладине Београда.

Све мере прописане од Републичког кризног штаба биће испоштоване, истакао је Младеновић.

– Трудимо да се да организовањем фестивала не угрозимо ничије здравље, али и да вратимо нормалност у наше животе. Биће безбедно, али и узбудљиво у смислу репертоара који је заиста добро припремљен – навео је Младеновић и истакао је да су фестивал подржали Министарство културе и информисања, Филмски центар Србије, Секретаријат за културу Града Београда и компанија „Лукоил”.

Градски секретар за културу Иван Карл је подсетио да је Мартовски фестивал манифестација од посебног значаја за град Београд.

– Битно је да манифестације наставе да се одржавају уз поштовање свих епидемиолошких мера које су на снази. Мартовски фестивал је први у низу манифестација које ове године чекају дупло издање и које су одгођене због вируса корона, попут Филмског фестивала у Сопоту и БИТЕФ-а, али и доделе Награда Града Београда за 2019. и 2020. годину – најавио је Карл.

Он је током априла најавио одржавање 49. ФЕСТ-а и манифестације „Дани Београда”, уз услов да здравствена ситуација буде повољна, као и фестивале који су предвиђени за јесен у престоници Србије.

Уметнички директор Мартовског фестивала Дејан Дабић је истакао да ће се у оквиру дуплог фестивала на репертоару наћи близу 100 остварења из земље и иностранства. Имаћемо веома квалитетан програм који ће подразумевати две такмичарске селекције, за прошлу и ову годину, најавио је Дабић, те додао да је остварена сарадња са значајним европским фестивалима сличне оријентације.

Он је најавио повратак гран при награде за најбоље остварење без обзира на категорију, те да ће жиријем председавати истакнути редитељ Желимир Жилник.

Цена улазница остаје иста –  200 динара, док студенти филмских академија уз индекс могу бесплатно да посећују пројекције, навела је Милица Шеварлић у име Дома омладине, организатора фестивала.