петак, 16. април 2021.

Радојичић: Отворен парк јапанских трешања као симбол српско-јапанског пријатељства и Олимпијских игара у Токију

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је данас заједно са амбасадором Јапана Такахиком Кацуматом, председником Јапанске алијансе у Србији Гораном Пекезом и председником Олимпијског комитета Србије Божидаром Маљковићем, у парку Републике Срспске открио камен плочу којом се обележава садња 67 стабала јапанске трешње у облику олимпијских кругова.

Градоначелник Радојичић је овом приликом истакао да је парк Републике Српске још један пример да се у Београду сади дрвеће и указао на лепоту овог парка и племенитост дрвета које га краси. На овај начин и грађани Србије су добили прилику да уживају у ханамију, чувеном јапанском обичају посматрања цветања јапанске трешње.

– Кругови су симбол трајне повезаности Србије и Јапана. Као човеку, лекару и градоначелнику, велико ми је задовољство када се нешто овако лепо и племенито, као што је парк јапанских трешања у част Олимпијади, отвара током недеље у којој обележавамо и „Дане Београда” од 16. до 19. априла. Такође, желим да подсетим и на то да 16. април обележавамо јер се тог дана 878. године у словенским списима први пут појавило име Београда. С друге стране, 19. април је датум када је 1867. године кнез Михаило добио кључеве Београда – рекао је Радојичић.

Осврћући се на пандемију, како на глобалном тако и локалном нивоу, додао је да не смемо заборавити борбу коју водимо са вирусом корона.

– Једино дисциплином, упорношћу и фокусираношћу ка циљу можемо да победимо пандемију. То су особине које и спортисти морају да имају како би постигли жељене резултате. Сигуран сам да ће Олимпијске игре у Јапану бити сјајно организоване и верујем да ће наши спортисти донети медаље. Свакако, главни мото Олимпијских игара јесте да је важно учествовати – рекао је градоначелник и захвалио Амбасади Јапана, Јапанској пословној алијанси и Олимпијском комитету Србије што Граду Београду и Београђанима остављају овај парк.

Амбасадор Јапана Такахико Кацумата захвалио је Јапанској пословној алијанси Србије и Олимпијском комитету Србије на овом пројекту који слави Олимпијске и Параолимпијске игре у Токију.

– Надам се да ће олимпијски тим Србије приказати своје најбоље издање и освојити велики број медаља у Токију. Такође, надам се да ће се наше пријатељство кроз Игре даље проширити у многим областима. Осим тога, очекујем да ће традиционална јапанска култура ханамија заживети у Србији и бити дуго присутна, као и пријатељски односи између Србије и Јапана – рекао је Кацумата.

Председник Јапанске пословне алијансе у Србији Горан Пекез је рекао да је жеља да овај парк буде симбол пријатељства и Олимпијских игара у Јапану.

– Ово није само парк. Намера нам је била да направимо једну сцену јер не постоји прегледније место да се направи догађај који се односи на Јапан, јапанску културу, њихове уметнике, музичаре, спортисте – навео је Пекез и захвалио Граду Београду, Амбасади и Олимпијском комитету на сарадњи.

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић изјавио је да ће природни олимпијски кругови, креирани стаблима јапанске трешње представљати још једно лепо место у Београду.

– Члан Олимпијског комитета Милош Миленковић је осмислио све ово, па је тако прошле године посађено 67 стабала јапанских трешања. Ова акција је почетак наших активности јер нас дели 99 дана од највећег спортског догађаја на светском ниову. Очување и заштита животне средине представљају једну од олимпијских вредности, а ми на овај начин желемо да допринесемо стварању боље и здравије будућности – рекао је Маљковић.