Mere zaštite građana od visokih temperatura

Član Gradskog veća Jasenko Lazović održao je 17. jula sastanak sa predstavnicima gradskih sekretarijata, gradskih komunalnih preduzeća, Hitne pomoći i Vatrogasne brigade, na kome je utvrđen plan mera i aktivnosti za zaštitu građana i imovine u periodu izrazito visokih spoljašnjih temperatura.

Na sastanku je dogovoreno da JKP „Gradska čistoća“ svakodnevno od 12 do 18 časova na 22 lokacije u gradu postavi cisterne sa pijaćom vodom, gde se građani mogu rashladiti.

Lokacije su: Zeleni venac, Brankova (kod Beobanke), Slavija, kod spomenika Vuku, Botanička bašta, Terazije, Trg Republike, Železnička stanica, Autobuska stanica, plato između Gradske i nekadašnje Savezne skupštine, Mostarska petlja, Blok 44, Autokomanda, Banjica (okretnica tramvaja), Ustanička (okretnica linije 31), Vojislava Ilića (okretnica „Laste“), Bulevar revolucije (okretnica tramvaja), Zemunska pošta, Okretnica linije 17, Opština Novi Beograd, Požeška (kod „Beteksa“), Pančevački most.
Cisterne će biti vidno obeležene plakatima „VODA ZA OSVEŽENJE I PIĆE”. Na cisternama će biti instalirano više slavina za vodu. Sa osam cisterni visokog pritiska osvežavaće se i sve glavne saobraćajnice u gradu u vremenu od 12 do 18 časova.

JKP „Zelenilo – Beograd“ će u narednih nekoliko dana pojačano, u dve smene,  zalivati zelenilo u gradskim parkovima, a građanima će biti omogućeno da se osveže i vodom iz njihovih cisterni.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ za sada nema većih problema sa isporukom vode, ali „moli sve sugrađane za razumevanje i solidarnost, i još jednom apeluje da pruže puni doprinos racionalnom trošenju vode za piće i izbegnu njeno nenamensko korišćenje. Malim uštedama potrošnje, kojima se ne lišavamo zadovoljenja osnovnih životnih potreba, možemo doprineti da svi imamo dovoljno vode u uslovima tropskih vrućina, kada nam je preko potrebna. Molimo vas da ne hladite trotoare vodom za piće, da svoje bašte zalivate umereno u večernjim časovima, da vodu za piće hladite u frižideru a ne prekomernim isticanjem iz slavine, da automobile, umesto crevom, perete uz pomoć kofe i sunđera“...
Zbog visokih temperatura koje su uslovile povećanje potrošnje vode za piće, u uslovima ograničenog kapaciteta objekata koji snabdevaju podavalsko područje, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” od 19. jula uvelo je planska preusmeravanja, koja će doprineti ravnomernijoj snabdevenosti vodom žitelja ovih delova grada.

JKP „Beograd-put“ saopštava da će sve planirane aktivnosti oko postavljanja horizontalne i vertikalne signalizacije umesto danju obavljati tokom noći, dok će se asfaltiranje ulica nastaviti bez izmena.

JP „Ada Ciganlija“ apeluje na posetioce Savskog jezera da ne konzumiraju alkohol pre ulaska u vodu i podseća da je povećano korišćenje alkoholnih pića najčešći uzrok nesreća pri kupanju.

Hitna pomoć, koja trenutno  raspolaže sa 25 dežurnih ekipa, apeluje na hronične bolesnike da u vreme najveće vrućine bez preke potrebe ne izlaze van svojih stanova.

Vatrogasna brigada Beograda poziva Beograđane da u narednih nekoliko dana iskažu veći stepen opreznosti prilikom rukovanja sa potencijalno opasnim kućnim aparatima, vozilima i opasnim materijama.

„Elektrodistribucija Beograd“ poziva Beograđane da ne bacaju smeće u blizini otvora za ventilaciju trafo stanica, jer u suprotnom može doći do njihovog pregrevanja i većih kvarova.

JKP „Gradske pijace“ je saopštilo da je zbog velikih vrućina na pijacama zabranjena prodaja jaja.

JKP „Pogrebne usluge“ saopštilo je da se na gradskim grobljima u njegovom sastavu sahrane i kremacije obavljaju redovno, uprkos vanrednim okolnostima izazvanim velikim vrućinama. Rukovodstvo JKP „Pogrebne usluge“ preduzelo je niz preventivnih mera da bi zaštitilo posetioce na grobljima i zaposlene. Tako će na svim mestima sahrane biti postavljeni suncobrani i burići sa tehničkom vodom, a na grobljima Lešće, Bežanijska Kosa i Centralno groblje stalno će, u vremenu od 11 do 16 časova, dežurati i cisterne sa pijaćom vodom. Posebno su određeni radnici na grobljima koji će u svakom momentu biti od pomoći građanima prilikom ispraćaja.
Na svim grobljima česme sa pijaćom vodom rade. Ako se zadrži sadašnji pritisak u vodovodnoj mreži, ne bi trebalo da bude problema sa njihovim radom.
Naravno, i pored svih preduzetih mera, u Upravi groblja preporučuju građanima da slede uputstva lekara Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja kako da se ponašaju sve dok traju vrućine ovog intenziteta.

Sva druga gradska komunalna preduzeća svoje aktivnosti obavljaju uobičajeno.

Preventivne mere u vrtićima i ustanovama socijalne zaštite

Član Gradskog veća Vesna Raca-Radisavljević održala je 17. jula sastanak sa sekretarom Sekretarijata za dečju i socijalnu zaštitu i svim direktorima predškolskih ustanova i rukovodiocima ustanova socijalne zaštite na kome je utvrđen plan rada ovih ustanova u periodu visokih spoljašnjih temperatura.

Imajući u vidu povećan rizik od širenja infekcija, dehidracija i toplotnih udara odlučeno je da predškolske ustanove i ustanove socijalne zaštite prilagode svoj rad novonastalim okolnostima.

U narednom periodu kućepazitelji u vrtićima će na posao dolaziti u četiri sata ujutru kako bi provetrili i rashladili prostorije u kojima borave deca. Vaspitači će decu izvoditi napolje samo u ranim prepodnevnim časovima, a za svu decu obezbediće se dovoljne količine vode, čaja i negaziranih sokova.

Pripremanje i vrste namirnica biće potpuno prilagođene visokim temperaturama, a preduzeće se sve zaštitne mere, kako ne bi došlo do kvarenja hrane. Nadzor nad propisanim merama higijene biće pooštren, a maksimalno će se skratiti vreme od pripreme do distribucije obroka. Roditeljima se savetuje da decu u vrtiće ne dovode posle 8.30 časova, kako ih ne bi izlagali vrućinama, kao i da ih oblače u laganu, pamučnu odeću. Svim korisnicima će biti omogućena aklimatizacija pri izlasku na spoljnu temperaturu.

Deca sa posebnim potrebama koja se prevoze do doma u Obrenovcu ubuduće će koristiti kombi opremljen klima uređajem.

Uprkos godišnjim odmorima i manjku zaposlenih ustanove za prihvat odraslih i starih lica biće spremne da prihvate sva lica koja im se obrate za pomoć.

Predškolske i ustanove socijalne zaštite blisko će sarađivati sa svim gradskim komunalnim preduzećima i službama, kako bi period visokih temperatura prošao bez većih problema.

<a href="http://www.google.com">google link</a>