četvrtak, 24. maj 2012.

Gran pri „Bosifesta” filmu „Necessary Games”

Gran pri „Bosifesta”, prema odluci žirija, dodeljen je filmu „Necessary Games” rediteljke Sofi Hajd iz Australije, dok je dobitnik kristalne plakete za najbolju režiju film „Step Up!” reditelja Tomasa Vorsmera iz Kanade, a za najbolji scenario „Flying Anne” rediteljke Katrin van Kampen iz Holandije. Nagrada publike pripala je filmu „Tihi”, koji je režirao Marko Cvejić.

Filmovi prikazani na „Bosifestu”, beogradskom internacionalnom filmskom festivalu osoba sa invaliditetom, koji se ove godine održava po treći put, izazvali su izuzetnu pažnju medija i najšire javnosti. Tokom tri festivalska dana veliki broj posetilaca imao je priliku da vidi blizu 40 igranih i dokumentarnih filmova iz Velike Britanije, Francuske, Holandije, Italije, SAD, Kanade, Australije, Japana, Kine, Afrike, Izraela, kao i iz Bosne i Hercegovine i Srbije. U ovogodišnjoj selekciji festivala, u organizaciji Hendi centra „Koloseum”, našli su se neki od najboljih kratkometražnih i dugometražnih filmova čiji su autori osobe sa invaliditetom i filmovi koji se bave položajem, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom.

Festival se ove godine odvijao pod sloganom „Ne zovi me posebnim”. Iz godine u godinu „Bosifest” upoznaje širu javnost sa dometima filmskih autora iz Srbije i sveta, ali i doprinosi rušenju ustaljenih predrasuda, prepreka i barijera na koje nailaze osobe sa invaliditetom. Takođe, ova filmska manifestacija ohrabruje domaće autore da prave inovativne filmove koji se bave sudbinom, problemima, ali i uspesima osoba sa invaliditetom.