ponedeljak, 3. decembar 2012.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen u Sava centru

Centralna proslava Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom održana je večeras u restoranu „Sava” u Sava Centru, u organizaciji Savetodavnog tela osoba sa invaliditetom pri Kabinetu gradonačelnika Beograda i Hendi centra „Koloseum”, a pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda i Ministarstva rada i socijalne politike.

– Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležavamo nizom programa, a kruna je ova manifestacija kojoj prisustvuju sva udruženja i predstavnici svih socijalno ugroženih kategorija. Grad Beograd u Srbiji prednjači u aktivnostima kojima se poboljšava život osoba sa invaliditetom, od projekata registrovanih udruženja do raznih benefita. Dosadašnja praksa je bila da se konkurs za te projekte raspisuje jednom godišnje, a da bismo im što više izašli u susret od iduće godine konkurs ćemo raspisivati dvaput godišnje – istakao je gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić.

Predsednik Savetodavnog tela OSI pri Kabinetu gradonačelnika Darko Ivić podsetio je da je položaj osoba sa invaliditetom ove godine poboljšavan pre svega postavljanjem određenih normi i obezbeđivanjem usluga koje one do sada nisu mogle da dobiju.

– To se pre svega odnosi na personalnu asistenciju, kao i rad postojećih i otvaranje novih dnevnih centara. Pre dva meseca obezbedili smo 20 mini autobusa za prevoz dece sa smetnjama u razvoju do škola i kuća, a već početkom iduće godine obezbedićemo i određen broj kombi vozila za druge osobe sa telesnim invaliditetom. U gotovo svim školama koje pohađaju osobe sa invaliditetom obezbedili smo rampe i toalete, nabavili smo uređaje za gluve i nagluve i na mnogim mestima postavili taktilne trake za slepe, a predstoji i izrada strategije za aktivnosti u naredne tri do četiri godine – naglasio je Ivić.

Osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama u Londonu Željko Dimitrijević rekao je da je ove godine urađeno mnogo toga za osobe sa invaliditetom, ali i da treba još dosta toga promeniti kako bi one bile ravnopravne sa svim drugim članovima društva.

U bogatom kulturno-umetničkom programu pored umetnika iz sveta muzike i glume učestvovale su i osobe sa invaliditetom. Svečanosti su prisustvovali zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić i član Gradskog veća Darko Božić.