petak, 8. mart 2013.

Proslava 8. marta za žene sa invaliditetom

Petu godinu za redom, Hendi centar „Koloseum” organizovao je proslavu 8. marta, posvećenu ženama sa invaliditetom. Pokrovitelj manifestacije, održane u restoranu „Jezero” na Adi Ciganliji, jeste Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, a partneri Savetodavno telo OSI pri Kabinetu gradonačelnika Beograda i Turistička organizacija Beograd.
Prema rečima zamenika predsednika Skupštine grada Zorana Alimpića, iako je u Beogradu danas bilo niz akcija posvećenih Danu žena, ovaj događaj je specifičan.

– Praznik je simbol borbe za ravnopravnost, ne samo žena, već i manjinskih i ugroženih grupa, a u izvesnom smislu i osoba sa invaliditetom. Biti istovremeno žena i lice sa invaliditetom znači dvostruki rizik od diskriminacije. Grad Beograd ima savetodavno telo za osobe sa invaliditetom, koje godinama radi na unapređivanju njihovog položaja i postizanju napretka. Otuda podržavamo sve aktivnosti, poput ove, koje za cilj imaju borbu protiv svih oblika diskriminacije – kazao je Alimpić.

Darko Ivić, predsednik Savetodavnog tela OSI pri Kabinetu gradonačelnika, istakao je da je ova manifestacija prilika i da se oda poštovanje jednoj od pripadnica lepšeg pola, pa je tako i izabrana Najžena 2013. Titulu je ove godine ponela Dragana Stanimirović.

U ime pokrovitelja, državni sekretar Brankica Janković naglasila je da je osnovni zadatak resornog ministarstva to da pomaže i na taj način doprinese da osobe sa invaliditetom prevaziđu sve one probleme s kojima se susreću, kako bi čitava naša zemlja bila bolje mesto za život. Vesna Nađ iz TOB-a poručila je da ova organizacija godinama radi na tome da se sva turistička ponuda Beograda prilagodi u smislu dostupnosti osobama sa invaliditetom, što će biti prioritet i u budućnosti.