četvrtak, 28. maj 2015.

Stotinu rampi za osobe sa invaliditetom do kraja ove godine

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević i direktor JP „Gradsko stambeno” Nikola Kovačević potpisali su danas Protokol o saradnji sa šest udruženja osoba sa invaliditetom radi poboljšanja kvaliteta života sugrađana sa invaliditetom. Potpisivanju je prisustvovao i gradski menadžer Goran Vesić. Na osnovu ovog protokola do kraja godine će na različim lokacijama na teritoriji grada biti postavljene rampe za osobe za invaliditetom.

Vesić je rekao da je ovo primer kako grad i gradska preduzeća zajedno sa udruženjima građana mogu da učine nešto kako bi se poboljšali uslovi života sugrađana.

– Beograd na ovaj način pokazuje da brine o svakom građaninu, bez obzira na to gde živi, u kakvom je fizičkom stanju i kakve ima potrebe. Kada to uradimo, kada pokažemo da brinemo o deci, starijima, postaćemo evropski grad. Tada možemo reći da smo postali uređeno društvo za sve ljude. Na ovaj način rešavamo probleme osoba sa invaliditetom ali na isti način moramo da rešavamo probleme i drugih ljudi, koji takođe imaju specifične potrebe. Svi smo rođeni jednaki, a obaveza zajednice je da pomaže svakome ko ima različite potrebe u odnosu na druge. „Gradsko stambeno” je odvojilo novac za stotinu rampi za invalide u ovoj godini i verujem da će potpisivanje ovog protokola biti samo podsticaj da se sa takvim radom i nastavi. Skupština grada se trudi da svakodnevno, raznim projektima, poput uređenja urbanih džepova, pravljenjem mini- parkova i rešavanjem naizgled nekih sitnih problema, poboljšava kvalitet života ljudi. Veliki projekti su važni, ali istovremeno su važni i obični ljudi i kvalitet njihovog života – istakao je Vesić i zahvalio članu Gradskog veća Dragomiru Petronijeviću i direktoru „Gradskog stambenog” Nikoli Kovačeviću na angažovanosti u ovoj oblasti.

Vesić je podsetio da to gradsko preduzeće u svom poslovanju aktivno rešava probleme ove prirode i dodao da će predstavnici „Gradskog stambenog” razgovarati sa predstavnicima skupština stanara svake zgrade koju održava, kako bi rešili neke od problema tih ljudi. 

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević je kazao da Grad Beograd i „Gradsko stambeno” žele da naprave grad bez barijera, kako bi osobama sa invaliditetom olakšali život.

– Imamo slučajeve gde pojedinci čekaju na rampu i 20 godina. Mi osluškujemo potrebe građana pa ćemo imati akciju gde ćemo posetiti sve skupštine stanara i videti kako možemo da im pomognemo i olakšamo im život – objasnio je Petronijević.

Direktor JP „Gradsko stabeno” Nikola Kovačević je naglasio da je to preduzeće pokrenulo akciju „Beograd bez barijera”, u kojoj će do kraja godine na različitim lokacijama u gradu biti postavljeno stotinu rampi za osobe sa invaliditetom.

– Ove rampe su i te kako značajne i za starije osobe, kao i za majke sa decom. U toku akcije smo odlučili da kontaktiramo sva udruženja osoba sa invaliditetom u Beogradu kako bismo čuli njihove potrebe i izgradili rampe koje su im prioritet. Prošle nedelje smo postavili rampu na Novom Beogradu, a sada to radimo na Vidikovačkom vencu broj 15 – precizirao je Kovačević.

Predsednik Udruženja Hendi centar „Koloseum” Darko Ivić zahvalio je gradu i „Gradskom stambenom” što su imali sluha i osećaja da sarađuju sa udruženjima i rešili da pomognu.

Ugovore su potpisali Organizacija za zaštitu prava i podršku ženama sa invaliditetom, Savez za cerebralnu i dečju paralizu, Udruženje distrofičara Beograd, Sportski savez osoba sa invaliditetom, Hendi centar „Koloseum” i Udruženje osoba sa invaliditetom „Sve je moguće”.