petak, 20. maj 2016.

Otvoren Sajam „IT konekt”

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević otvorio je danas Sajam zapošljavanja „IT konekt”, koji se danas i sutra održava u hotelu „Jugoslavija”. Tokom dva dana na štandovima više od 30 izlagača očekuje se prisustvo 2.500 učesnika, a ove godine kao jedan od učesnika nastupa i Izrael, koji ima veoma razvijenu IT industriju.

Govoreći o važnosti IT sektora Dragomir Petronijević je istakao da Grad Beograd podržava taj sektor kao jedan od svojih prioritetnih zadataka u zapošljavanju mladih ljudi.

– Ovde će se predstaviti već afirmisane kompanije, start-ap preduzeća, kao i kompanije koje žele da predstave svoje nove proizvode. Mi želimo da u Beogradu svoje boravište nađe što više kompanija iz oblasti IT industrije, da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna i da omogućimo da te firme rade iz naše zemlje za treća tržišta. Cilj nam je da do kraja godine ispunimo Naučno-tehnološki park, a upravo juče je svoj prostor u okviru ove institucije našla i kompanija „Festo”, jedna od najozbiljnijih nemačkih kompanija u ovoj oblasti, koja u Srbiji već zapošljava 50 ljudi. Otvaranjem sala za obuku svršenih studenata koji će tu moći da unapređuju svoja znanja pružićemo mladima mogućnost usavršavanja u svojoj zemlji i nadamo se tako smanjiti odlazak „ajtijevaca” u inostranstvo i omogućiti povratak onima koji žele da započnu samostalni biznis u svom gradu – istakao je Dragomir Petronijević.

Zamenik direktora beogradske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Siniša Knežević rekao je da će ova institucija zajedno sa Gradom Beogradom nastaviti da podržava sve sajmove ovog tipa, naglasivši da se radi o veoma traženim zanimanjima za koje ova služba organizuje i dodatne obuke za tržište rada ili poznatog poslodavca. On je pozvao sve zainteresovane, kako nezaposlene tako i poslodavce, da se obrate NSZ-u u okviru stručne prakse jer je oblast IT industrije jedna od trenutno kadrovski najdeficitarnijih delatnosti.

Ambasador Izraela Josef Levi ukazao je da Srbija i Izrael u svetskim okvirima  predstavljaju male zemlje koje moraju razvijati znanje i time konkurisati na svetskom tržištu. On je pozvao mlade da ulažu u sebe i da sami određuju svoju budućnost, rekavši da je to moguće upravo u IT sektoru. On je kao dobar primer istakao upravo Izrael, naglasivši važnost start-ap kredita i državnih podsticaja u razvoju novih tehnologija.

Sajam za zapošljavanje „IT konekt” trajaće danas i sutra, od 10 do 18 časova, a među ovogodišnjim izlagačima su „Microsoft”, „Šnajder elektrik”, „Kvantoks”, Telenor”, „Emrik”, „IBM”, „Levi 9” i mnoge druge.