petak, 12. avgust 2016.

Brankova ulica dobila novo led smart osvetljenje

Grad Beograd dobio je od danske kompanije „HeSaLight” donaciju od 20 led smart sijalica, u vrednosti od oko dva miliona dinara, koje će doprineti uštedi električne energije i do 60 odsto, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali nakon sastanka sa predstavnicima ove kompanije.

On je istakao da je najmodernijim led lampama za uličnu rasvetu osvetljena Brankova ulica, od ugla sa Pop Lukinom do ugla sa Ulicom carice Milice i dodao da Grad Beograd ubrzano radi na projektu javno-privatnog partnerstva za javnu rasvetu, kako bi se ulična rasveta na svih 160.000 stubova u gradu zamenila novim led sijalicama.

– Realizaciju JPP projekta očekujemo do kraja godine, što će osim uštede zbog niske potrošnje električne energije, doprineti da Beograd izgleda lepše i bude bolje ostvetljen. Zahvaljujem kompaniji „HeSaLight”, koja je jedna od vodećih u oblasti led osvetljenja u Evropi, na donaciji koja Beograd svrstava u prestonice sa najmodernijim osvetljenjem – naglasio je gradonačelnik.

Osim značajne uštede električne energije, u Brankovoj ulici, koja je jedna od najzagađenijih u Beogradu, nove led lampe doprineće smanjenju emitovanja ugljen-dioksida za čak 60 odsto, ali i boljoj osvetljenosti od 15 odsto do 20 odsto.

– Energetska efikasnost je imperativ svih zemalja članica Evropske unije, koja je donela odluku da se potrošnja energije smanji za 20 odsto do 2020. godine. Ovom donacijom želeli smo da podignemo svest javnosti o svim benefitima led rasvete, ali i da pomognemo Srbiji u njenim nastojanjima za dostizanjem standarda EU i pridruživanju evropskoj energetskoj zajednici – ocenio je direktor za razvoj poslovanja „HeSaLight” u Srbiji Uglješa Jokić.
Postavljene led lampe imaju instalirane prateće senzore i savremeni sistem centralnog monitorniga i kontrole. Led rasvetu karakteriše visoka sigurnost i otpornost na hladnoću, toplotu, vibracije, a prosečan vek trajanja tih sijalica je oko 100.000 radnih sati.

Kompanija „HeSaLight” planira pokretanje proizvodnje led rasvete i otvaranje fabrike u Srbiji, a na osnovu pripremljenog plana fabrika bi u prvoj fazi zaposlila 100 ljudi.