sreda, 31. avgust 2016.

Đaci OŠ „Olga Petrov” dočekuju školsku godinu u novoj energetski efikasnoj zgradi

U OŠ „Olga Petrov” u Padinskoj Skeli sve je spremno za početak nove školske godine koju će učenici dočekati u energetski rekonstruisanoj zgradi radi smanjenja potrošnje energije potrebne za njen rad. U ovo su se uverili predstavnici sekretarijata za energetiku, obrazovanje, Vlade Švajcarske, kao i predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić koji su danas obišli ovu školu.

Prema rečima Marka Stojanovića, gradskog sekretara za energetiku, podizanje energetske efikasnosti u OŠ „Olga Petrov” deo je zajedničkog projekta Vlade Švajcarske Konfederacije, Vlade Republike Srbije i Grada Beograda na izgradnji kombinovane toplane i elektrane na biomasu u Padinskoj Skeli. 

– Vrednost projekta je više od osam miliona evra, a organizovan je u tri celine – izgradnja toplane – elektrane na biomasu, infrastrukturne razvodne energetske mreže za toplotnu i električnu energiju i podizanje energetske efikasnosti u OŠ  „Olga Petrov” i Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević”. Radovi u okviru velike i male škole doveli su do smanjenja potrošnje energije – urađena je fasadna izolacija, rekonstrukcija kotlarnice i toplovodnog sistema, uvedeno je automatsko upravljanje radom grejnog sistema, rekonstruisano osvetljenje, a izvršeni su i radovi na vodovodnoj, kanalizacionoj i elektromreži, koji su bili potrebni da direktne energetske mere ne budu ugrožene potencijalnim kvarovima – rekao je Stojanović. 

On je dodao da ovaj projekat, pored svih efekata koji se odnose na poboljšanje uslova u ovoj školi i bolnici i na kreiranje novog energetskog kapaciteta, daje konkretan doprinos u korišćenju obnovljivih izvora energije i edukaciji za njenu racionalnu potrošnju.

 – Zato je svaki projekat koji doprinosi uštedi energije i energetskoj efikasnosti i te kako važan – naglasio je Stojanović.

Aleksandar Jovičić, predsednik opštine Palilula, istakao je da je opština uvek spremna da podrži ove projekte.

– U ovom projektu učestvuju Grad Beograd i Vlada Švajcarske, a mi kao opština gledamo da pomognemo infrastrukturno, pre svega kada je reč o prilazima do škole, da se urede zelene površine kako bi ova škola dobila pun sjaj. I u narednom periodu nastavićemo da podržavamo ovakve projekte, a na teritoriji Padinske Skele imamo još šest objekata osnovnih škola koje se nalaze u naseljima Kovilovo, Besni Fok, Dunavac i ostalim naseljima gde su škole ruinirane i gde imamo mali broj učenika, pa ćemo zato u narednom periodu izaći sa projektom kako da te probleme rešimo. Uvek ćemo biti podrška ovakvim projektima, kako bi naša deca konačno dobila elementarne uslove za školovanje – rekao je Jovičić.

Direktorka škole Merica Bulj Bjelogrlić naglasila je da je škola stara 60 godina i da je bila u katastrofalnom stanju i zato je ova donacija veoma važna. 

– Škola nikada nije rekonstruisana u potpunosti, uvek se zbog nedostatka sredstava samo sređivala, a sada je prvi put to urađeno od temelja. Presrećna sam jer će nastava krenuti na vreme, a učenici dobijaju optimalne uslove za rad – rekla je Bjelogrlićeva zahvalivši Vladi Švajcarske i predsedniku opštine na pomoći.

Događaju su prisustvovali pomoćnik sekretara za energetiku Vladimir Đorđević, predstavnici opštine Palilula, Sekretarijata za obrazovanje, Ministarstva rudarstva i energetike i predstavnici OŠ „Olga Petrov”.